VÄXJÖ 2023-5-23 KL. 11:03

”Förvånande att inte fler kastat in handduken i Växjö centrum”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nils-Petter Nilsson, centrumledare och vd för Växjö Citysamverkan, beklagar att Ronnys Symaskiner flyttar från centrum till Mörners väg.
- Det är en gammal fin verksamhet i Växjö, men jag kan förstå hur de resonerar nu när de flyttar, säger han.

”Förvånande att inte fler kastat in handduken i Växjö centrum”
- Stadskärnorna förändras snabbt. Jag har förvånats av att det inte är fler som har kastat in handduken i Växjö centrum efter pandemin, elkrisen, inflationen och räntehöjningar, säger Nils-Petter Nilsson i Växjö Citysamverkan. Foto: Hans Nilsson


Växjö City får ännu en tom lokal i och med att Ronnys Symaskiner nu lämnar Klostergatan 13 för att istället öppna på Mörners väg 102 vid Cityfiske.
Det är oklart om det är något nytt som är på väg att flytta in istället på Klostergatan.

Nils-Petter Nilsson på Växjö Citysamverkan har förståelse för att Mats och Katarina Nybeck vill flytta Ronnys Symaskiner.
- För ett par månader sedan förde jag diskussioner med dem och försökte ge alternativ för att de skulle stanna i centrum, men det blev så här till slut, säger Nils-Petter Nilsson.
- Symaskiner är extremt tunga, man måste komma så nära som möjligt med bilen vid butiken och det är trixigt med parkeringsplatser i centrum. Fler parkeringsplatser skulle verkligen behövas i stadskärnan.
Det är inget nytt att verksamheter flyttar från centrum, påpekar Nils-Petter Nilsson.
- Vi ser att stadskärnorna förändras snabbt. Jag har förvånats av att det inte är fler som har kastat in handduken i Växjö centrum efter pandemin, elkrisen, inflationen och räntehöjningar. Men det är väl den småländska envisheten.
Det är runt 17 butikslokaler nu som står tomma i Växjö City, eller 7, 5 procent vakanser på 230 lokaler som Nils-Petter Nilsson beskriver det.

Bland annat den stora lokalen på 700 kvadratmeter där KappAhls var.
- Vi måste ha is i magen när vi sitter i etableringsgruppen. Vilka vill vi ha? Det finns redan många restauranger och caféer i city.
- När det gäller den gamla KappAhl-lokalen så är det ju inte vad som helst som fyller den. Men vi förhandlar med en aktör nu, jag kan inte säga mer än så.
HANS NILSSON