Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Norlandias förskolor på Hovshaga belönades nyligen med två gastronomiska stjärnor i Sveriges offentliga måltiders tävling i kategorin Årets förskolekök.
- Det är fantastiskt, säger rektorn Rektorn Madelaine Stalfors.
- Jättekul, tycker Hans Berg, kock på förskolan.
Norlandia förskolor Vintergatan på Björksätravägen kan skryta med att troligen ha Växjös bästa förskolekök.
Här går 60 barn i åldern 1-5 år som varje dag får njuta av högklassig mat - mycket tack vare kocken Hans Berg.
- Barnen brukar visa mig tio fingrar när de vill berätta att de gillar maten, säger Hans Berg och skrattar.
Norlandia på Hovshaga anmälde sig till Sveriges Offentliga Måltiders tävling.
Det är Sveriges största tävling i offentlig gastronomi och den är öppen för förskolor, skolor och äldreboenden.
En representant för juryn i tävlingen dök oanmäld upp på Norlandia i september för att provsmaka maten.
Han blev så förtjust att han nominerade Norlandia till finalen i Lund.
Sedan väntade en spännande gala i Sveriges Offentliga Måltiders tävling på Inspira i Lund.
Norlandia förskola Vintergatan i Växjö tävlade i kategorin Årets förskolekök.
Man vann inte tävlingen, men man fick två gastronomiska stjärnor.
Det är den näst högsta nivån och delas ut till ett fåtal kök i Sverige - ett kök som erbjuder måltider utöver det vanliga; där maten tillagas på hållbara, kvalitativa råvaror av engagerade kockar som är lyhörda för gästerns behov och önskemål.
- Det är väldigt stort att få två stjärnor, så vi är väldigt stolta över det här, berättar Madelaine Stalfors, som är rektor.
- Det här handlar om vår kock Hans Berg och hans kunskap om mat. Både personalen och barnen älskar hans mat, det är varierad och bra mat.
Kocken Hans Berg började jobba på den här förskolan 2022 när den öppnade på Hovshaga. Han är från Växjö från början och utbildad kock, men han stack utomlands för över 20 år sedan.
Hans Berg är 41 år nu och har jobbat på olika restauranger i Oslo i Norge i 15 år och i Leeds i norra England i ett antal år.
För några år sedan återvände han med sin familj till Växjö.
Köket på förskolan sköter han helt på egen hand. Det är bara han som jobbar där med att laga mat och baka i köket.
Kontrasten till den hårda och stressiga världen med tuffa chefer i köken på restaurangerna i Oslo och Leeds är enorm.
- Där är det stenhårt och en extrem hierkarki, man får bara bita ihop när man jobbar där, säger Hans Berg.
- Här är det fokus på andra saker. Köket och matsalen är som en öppen social arena. Barnen vill lära sig om maten och ställer frågor.
- Jag håller i aktiviteter och kurser för barnen i köket och deras föräldrar kan få tips om fredagsmiddagen.
I samma tävling med Sveriges offentliga måltider får äldreboendena Solgården och Borgmästaren i Växjö två stjärnor var.
hans nilsson
- Köket och matsalen är som en öppen social arena. Barnen vill lära sig om maten och ställer frågor, säger Hans Berg, kock. Foto: Hans Nilsson
Kontrasten till den hårda och stressiga världen med tuffa chefer i köken på restaurangerna i Oslo och Leeds där Hans Berg jobbat förut är enorm. Foto: Hans Nilsson
Kocken Hans Berg började jobba på den här förskolan 2022 när den öppnade på Hovshaga. Foto: Hans Nilsson