VÄXJÖ 2024-11-19 KL. 17:50

Förskola med tvåstjärnigt kök: ”Vi är väldigt stolta över vår kock”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Norlandias förskolor på Hovshaga belönades nyligen med två gastronomiska stjärnor i Sveriges offentliga måltiders tävling i kategorin Årets förskolekök.
- Det är fantastiskt, säger rektorn Rektorn Madelaine Stalfors.
- Jättekul, tycker Hans Berg, kock på förskolan.

Förskola med tvåstjärnigt kök: ”Vi är väldigt stolta över vår kock”
Köket på förskolan sköter kocken Hans Berg helt på egen hand. Det är bara han som jobbar där med att laga mat och baka i köket. Foto: Hans Nilsson

Norlandia förskolor Vintergatan på Björksätravägen kan skryta med att troligen ha Växjös bästa förskolekök.

Här går 60 barn i åldern 1-5 år som varje dag får njuta av högklassig mat - mycket tack vare kocken Hans Berg.

- Barnen brukar visa mig tio fingrar när de vill berätta att de gillar maten, säger Hans Berg och skrattar.

Norlandia på Hovshaga anmälde sig till Sveriges Offentliga Måltiders tävling.

Det är Sveriges största tävling i offentlig gastronomi och den är öppen för förskolor, skolor och äldreboenden.

En representant för juryn i tävlingen dök oanmäld upp på Norlandia i september för att provsmaka maten.

Han blev så förtjust att han nominerade Norlandia till finalen i Lund.

Sedan väntade en spännande gala i Sveriges Offentliga Måltiders tävling på Inspira i Lund.

Norlandia förskola Vintergatan i Växjö tävlade i kategorin Årets förskolekök.

Man vann inte tävlingen, men man fick två gastronomiska stjärnor.

Det är den näst högsta nivån och delas ut till ett fåtal kök i Sverige - ett kök som erbjuder måltider utöver det vanliga; där maten tillagas på hållbara, kvalitativa råvaror av engagerade kockar som är lyhörda för gästerns behov och önskemål.

- Det är väldigt stort att få två stjärnor, så vi är väldigt stolta över det här, berättar Madelaine Stalfors, som är rektor.

- Det här handlar om vår kock Hans Berg och hans kunskap om mat. Både personalen och barnen älskar hans mat, det är varierad och bra mat.

Kocken Hans Berg började jobba på den här förskolan 2022 när den öppnade på Hovshaga. Han är från Växjö från början och utbildad kock, men han stack utomlands för över 20 år sedan.

Hans Berg är 41 år nu och har jobbat på olika restauranger i Oslo i Norge i 15 år och i Leeds i norra England i ett antal år.

För några år sedan återvände han med sin familj till Växjö.

Köket på förskolan sköter han helt på egen hand. Det är bara han som jobbar där med att laga mat och baka i köket.

Kontrasten till den hårda och stressiga världen med tuffa chefer i köken på restaurangerna i Oslo och Leeds är enorm.

- Där är det stenhårt och en extrem hierkarki, man får bara bita ihop när man jobbar där, säger Hans Berg.

- Här är det fokus på andra saker. Köket och matsalen är som en öppen social arena. Barnen vill lära sig om maten och ställer frågor.

- Jag håller i aktiviteter och kurser för barnen i köket och deras föräldrar kan få tips om fredagsmiddagen.

I samma tävling med Sveriges offentliga måltider får äldreboendena Solgården och Borgmästaren i Växjö två stjärnor var.

hans nilsson

- Köket och matsalen är som en öppen social arena. Barnen vill lära sig om maten och ställer frågor, säger Hans Berg, kock. Foto: Hans Nilsson

Kontrasten till den hårda och stressiga världen med tuffa chefer i köken på restaurangerna i Oslo och Leeds där Hans Berg jobbat förut är enorm. Foto: Hans Nilsson

Kocken Hans Berg började jobba på den här förskolan 2022 när den öppnade på Hovshaga. Foto: Hans Nilsson




Hans Berg, kock på Norlandia förskolor på Hovshaga och rektorn Madelaine Stalfors, är stolta och glada över att ha belönats med två gastronomiska stjärnor i Sveriges offentliga måltiders tävling i kategorin Årets förskolekök. Foto: Hans Nilsson



På .Norlandia förskolor på Hovshaga går 60 barn i åldern 1-5 år som varje dag får njuta av högklassig mat. Foto: Hans Nilsson



Hette tidigare White Guide
Sveriges offentliga måltider hette tidigare White Guide Junior och White Guide Senior.
Syftet med att byta namn är att bredda tävlingen.
Man vill ge flera offentliga kök möjligheten att visa upp sina ambitioner och sitt yrkeskunnande.
Köken bedöms utifrån helheten, där allt ifrån mat, måltidsmiljö, bemötande, dialog och hållbarhet vägs in.
Efter oanmälda besök från juryn tilldelas köken en, två eller tre stjärnor.
Årets upplaga av Sveriges offentliga måltider har tio kategorier och är öppen för förskolor, skolor och äldreboenden


Norlandia Vintergatan Växjö får två stjärnor:
"I den något underdimensionerade matsalen skapas kokkonst av hög kvalitet; som ofta när Norlandia är i farten.
Ekologiskt, svenskt, växtbaserat står på menyn. Och kocken i köket visar sig vara en skicklig kreatör, som bjuder oss på årets godaste,
vegetariska biffar".



Solgården Växjö får två stjärnor
"På det här vackert belägna boendet tar man hand om sina matgäster på alla tänkbara sätt. Samarbetet mellan kock och vårdpersonal är centralt och bygger på samförstånd och för måga att se till brukarnas bästa.
Matsalen är stor och ljus och vid vackert väder intas luncherna i den prunkande trädgården".

Borgmästaren Växjö får två stjärnor
"Mitt i Växjö hittar vi seniorboendet Borgmästaren, som stoltse rar med kockar och vårdpersonal som insett vikten av goda,
näringsrika och trevliga måltider. Planering och samsyn är A och O.
Utan nutritionsbedömningar och dialog mellan de som faktiskt lagar maten och de som serverar den är det omöjligt att lyckas".