VÄXJÖ 2022-11-11 KL. 19:53

Före detta Växjöbo gör romandebut - och deltar på bokmässan

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 19 november är det åter dags för Kronobergs Bokmässa på Växjö stadsbibliotek - och en av de författare som kommer vara på plats är före detta Växjöbon Anders Alm. Han romandebuterar nu med ”Strålande framtid”. En bok med flera deckargåtor som utspelar sig i en fiktiv stad som påminner om Växjö i början av 90-talet.
- Växjöbor kan nog känna igen sig i mycket även om staden i min bok heter Ljungsjö, säger 47-årige Anders Alm, som flyttade från Växjö i mitten av 90-talet.

Före detta Växjöbo gör romandebut - och deltar på bokmässan
Anders Alm bor i Göteborg, men han är från Växjö från början. Han har nu skrivit boken "Strålande framtid" som utspelar sig i en fiktiv stad som bär tydliga drag av Växjö i början av 90-talet. Foto: Privat

Lördagen den 19 november blir en högtidsstund för alla litteraturälskare i Växjö och Kronobergs län då Stadsbiblioteket ordnar bokmässa från klockan 10 till 16.
Här samlas inte bara författare utan även illustratörer, översättare, musiker, bokförlag och litterära föreningar med anknytning till länet.
Anders Alm från Göteborg är med för första gången på bokmässan. Dessutom som debuterande författare med boken ”Strålande framtid”.
- Det ska bli jättekul, jag kommer prata om min bok vid 10.30 i lokalen Brasan på våning 3. Jag hoppas det dyker upp lite gamla vänner. Många av mina kompisar har flyttat från Växjö, men en del bor kvar. Det gör mina föräldrar och min syster och hennes familj också, berättar Anders Alm.
Han växte upp i centrala Växjö och bodde här till 1995 då han var 20 år. Efter det blev det studier i Lund till civilingenjör.

Nu bor Anders i Göteborg med sin familj sedan många år och jobbar som exploateringsingenjör på fastighetskontoret.
De senaste två åren har han ägnat en stor del av sin fritid åt att skriva sin första roman. Att han plötsligt får idén att skriva en bok kan tyckas lite märkligt kanske. Det visar sig att han fick inspiration via ett rollspel. Han har hållit på med bordsrollspel sedan han var tio år.
I korthet kan man beskriva det som ett sällskapsspel där en person är spelledare och beskriver en situation med platser och miljöer och eventuella bifigurer, och övriga spelare ansvarar för var sin rollperson.

Anders och hans vänner spelade ”Ur varselklotet”. Det är en svensk science fiction-konstbok från 2014 av Simon Stålenhag, med bilder och text av ett alternativt Sverige under 1980-talet befolkat av robotar.
- När vi spelade ”Ur varselklotet” kom en massa minnen tillbaka från 80-talet i Växjö. Hur det var att vara tonåring och de utmaningar man ställdes inför, där man inte kontrollerade sitt eget liv utan var beroende av föräldrar och lärare och den plats man bodde på.
- Jag började fundera på ett rollspel och att göra något mer av det och försöka skriva något. Men jag ville lägga berättelsen i början på 90-talet, handlingen i boken är förlagd till 1993. Det var en väldigt fascinerande tid, en brytpunkt där Sverige förändrades snabbt.

Andreas kastades tillbaka till den tid runt 1991-1993 då han gick Natur på Katedralskolan. Sverige som hade varit ett stabilt land hade hamnat i en finanskris och lågkonjunktur och konkurserna avlöste varandra. Dessutom kom flyktingströmmarna från kriget i forna Jugoslavien och Växjö blev Nordens största flyktingcenter under Bosnienkriget.
- Men samtidigt var det ändå en härlig tid att vara ung, det kom en massa ny bra musik som grungen och Nirvana och ett nytt mode, och på Katedral fick jag nya kompisar och flera av dem spelade i band.

Allt det här med musiken, kläderna, tv-programmen och hur man levde och pratade och vissa ord man använde på den tiden är med i boken. Men den röda tråden i ”Strålande framtid” är ett komplext mysterium, med deckargåtor hela vägen till slutet av boken.
Staden där berättelsens utspelar sig heter Ljungsjö. En medelstor stad någonstans i den småländska skogen i tiden innan mobiltelefoner och internet fanns.
- Alla platser, personer och händelser är fiktiva, men som Växjöbo kan man känna igen mycket, framförallt om man var med på den tiden och var ung. Då kan man nog känna igen nervositeten och förväntningarna första gången man kliver in genom porten till Katedralskolan till exempel, förklarar Anders.

”Strålande framtid” skulle ha getts ut av Storge förlag i Strängnäs, men förlaget fick ekonomiska problem och kunde inte ge ut boken. Istället ger han ut den på egen hand.
- Det var jobbigt, boken höll på att tryckas när förlaget fick problem med ekonomin. Men det var fruktansvärt roligt att skriva den, mycket roligare än jag hade kunnat tänka mig. Jag har faktiskt redan börjat på en uppföljare till ”Strålande framtid”, berättar Anders.


hans nilsson


I Andreas Alms bok är handlingen förlagd till 1993. - Det kom en massa ny bra musik som grungen och Nirvana och på Katedral fick jag nya kompisar och flera av dem spelade i band, berättar han. Foto: Privat