VÄXJÖ 2022-8-12 KL. 17:31

Folkfesten gör comeback: ”Karl-Oskardagarna är en del av Växjös själ”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Karl-Oskardagarna gör comeback i Växjö helgen den 19-21 augusti. Stadsfesten som brukar locka runt 100 000 besökare är efterlängtad.- Yes, vi är på banan igen! Karl-Oskardagarna är en del av själen och identiteten för Växjö, stan behöver den här folkfesten, säger Torbjörn Ekengren, ordförande för Växjö Cityförening.

Folkfesten gör comeback: ”Karl-Oskardagarna är en del av Växjös själ”
Växjöborna har längtat efter Karl-Oskardagarna, säger Torbjörn Ekengren, ordförande för Växjö Cityförening. - Jag har märkt hur mycket folk har saknat att samlas. Att känna glädje tillsammans och att känna citypulsen, säger han. Foto: Hans Nilsson


Karl-Oskardagarna är en av Sveriges äldsta stadsfester, men i augusti 2020 och 2021 satte pandemin stopp för alla planer på att ha den här typen av evenemang.
När det nu är möjligt att arrangera stora publika tillställningar igen blir det därmed första gången sedan i augusti 2019 som Karl-Oskardagarna kan hållas.
Tre år har gått och det är en hel del saker som har förändrats som kan påverka evenemanget.
- Branschen för de som ska leverera evenemanget har ju förändrats de här åren och kostnadsbilden är en helt annan idag jämfört med 2019. Det har blivit ganska stora kostnadsökningar för till exempel bränsle och el, säger Torbjörn Ekengren, ordförande i Växjö Cityförening sedan i mars 2021 och ägare av Thomsen Guld och Smycken ihop med frun Regina Ekengren Thomsen.
Men nu blir Karl-Oskardagarna av i alla fall. Gator och torg i Växjö City kommer att fyllas med konserter, tivoli, handel, dans, marknad och andra festligheter under hela helgen den 19-21 augusti.
Sedan i våras var det klart att RIX FM Festival med programledarna Roger Nordin och Laila Bagge ska komma till Stortorget i Växjö på Karl-Oskardagarna.

Det hade spekulerats i att The Ark från Växjö med Ola Salo i spetsen skulle spela på Karl-Oskardagarna - och så blir det. The Ark avslutar stadsfesten med att ge en gratiskonsert klockan 20.00 på Stortorget söndagen den 21 augusti.
- Det blir en stor upplevelse med The Ark, det känns som historiens vingslag återigen ekar över stan, säger Torbjörn Ekengren.
För Torbjörn Ekengren är det en skön känsla att man överhuvudtaget har lyckats ro evenemanget i land.
- Jag är glad att Karl-Oskardagarna är på plats och att det kan bli en folkfest igen. Vi går i mål med flaggan i topp bara genom att vi nu kan arrangera Karl-Oskardagarna och att vi har så många som engagerat sig för att detta ska bli av. Nu tror vi på att det blir mycket folk och mycket glädje. Det är viktigt för oss, slår han fast.

Växjöborna har längtat efter publika tillställningar som Karl-Oskardagarna under pandemin, säger Torbjörn Ekengren.
- Jag har märkt hur mycket folk har saknat att samlas gemensamt i tillställningar. Att känna glädje tillsammans och att känna citypulsen. Man har tagit sådant för givet tidigare.
- Karl-Oskardagarna 2022 blir lite av en omstart, nu vet vi ju inte hur mycket folk som kommer och om det blir samma typ av besökare som tidigare år. Det ska bli intressant att se om och i så fall hur det har förändrats.

Det är ingen tvekan om att Karl-Oskardagarna betyder mycket för Växjö som stad, enligt Torbjörn Ekengren.
- Karl-Oskardagarna är en viktig del i platsvarumärket Växjö. Det skapar gemenskap i staden, och man känner mer med sin lokala miljö och de lokala butikerna och restaurangerna. Sedan betyder det olika mycket för olika människor.
De flesta näringsidkarna i city som säljer mat och produkter har stor nytta av det, till exempel.
- Karl-Oskardagarna är väldigt mångfacetterat. Det är den enda stadsfesten vi har i Växjö, och för många är det nog mest en folkfest för alla åldrar.
- Men för en del äldre är Karl-Oskardagarna nog också en symbol för det historiska arvet och för Vilhelm Mobergs berättelse om Karl-Oskar, Kristina och Utvandrarna. Det var inte så många år sedan många gick omkring i gamla kläder, som på Karl-Oskars tid, på stan under Karl-Oskardagarna, säger Torbjörn Ekengren.


hans nilsson


Karl-Oskardagarna betyder mycket för Växjö som stad, enligt Torbjörn Ekengren, ordförande för Växjö Cityförening. - Karl-Oskardagarna är en viktig del i platsvarumärket Växjö. Det skapar gemenskap i staden. Foto: Hans Nilsson