VÄXJÖ 2024-4-12 KL. 19:48

Festivaldags: ”Växjö är nummer 1 för country roots i Sverige”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 20 april är det dags igen för Växjö Country Roots Festival. Sex band som spelar genuin gammal country intar scenen på Palladium.
- Vi är otroligt nöjda med programmet. Växjö är nummer 1 för country roots i Sverige, säger Lasse Lindell, som sitter i styrelsen för festivalen.

Festivaldags: ”Växjö är nummer 1 för country roots i Sverige”
Rookie Riot från Göteborg är kända inom bluegrassen i hela Europa. De är otroligt duktiga, de är som ett toppband från USA, säger Lasse Lindell. Foto: Pressbild


Det är stekhett med countrymusik och det finns till och med ett radioprogam på Sveriges Radio för genren, ”P4 Country”.
Intresset har stigit rejält de senaste åren, speciellt för ny country.
Den hetaste popartisten i världen, Taylor Swift, har sina rötter i countryn och den svarta r´n´b-stjärnan Beyoncé har precis gett ut ett album med countrylåtar, ”Cowboy Carter”, som gått upp på förstaplatsen på Billboards lista över countryalbum i USA. Hon är den första svarta kvinnan att toppa den listan.

Men det är inte riktigt den typen av countrymusik man får höra på Växjö Country Roots Festival på Palladium klockan 16.00-23.00 lördagen den 20 april.
Här handlar det om bluegrass, old time, countryblues, western swing och honkytonk. Det är gammal äkta countrymusik som framförs på akustiska instrument och med finstämd sång.
- Vi hade kunnat boka mer kända namn. Det har varit artister som gör popcountry som hört av sig och velat spela hos oss, men det som är betydelsefullt för oss är att vi kan ordna en festival som vi själva skulle ha velat gå på, förklarar Lasse Lindell, som är med och arrangerar festivalen.

Genom att boka band som spelar den form av countrymusik de älskar mest av allt har festivalen fått ett bra rykte både hos musikanter och publik.
Som mest har man haft 230 personer i publiken på Palladium och 4 av de 8 festivaler har varit utsålda.
- Vi har folk i publiken som åker 80 mil hit, men det brukar komma gäng från Värnamo varje år, och Älmhult, Lenhovda, Markaryd, Kalmar och Blekinge.
- Vår festival är faktiskt den enda som finns i Växjö, dessutom med samma inriktning och på samma plats varje år. Årets festival är den bästa vi har gjort hittills.

Växjö Country Roots Festival firar 10 år som förening. Den startades 2014 av ett gäng hängivna countryfantaster och musikanter.
Redan 2015 lyckades de ordna den första festivalen i Växjö.
Sedan dess har man bokat flera av de bästa banden i Sverige som spelar i olika stilar som ryms inom den gamla countryn.
- Den stora behållningen med alla dessa år med en countryfestival i Växjö är alla möten med fantastiska musikanter och en stor och trevlig publik från hela södra Sverige, berättar Lasse Lindell.
- Och inte minst det fina stöd vi fått av Musik i Syd och Växjö kommun med att sätta Växjö på den svenska countrykartan. Vi ska nog orka några år till.

Nästa lördag blir det den 8:e festivalen sedan starten. Lasse Lindell är mycket nöjd med banden de har bokat.
Han beklagar bara att Molly På Rymmen från Malmö, som står med på affischen, tvingats lämna återbud.
- Tyvärr har deras fiddler skadat handleden och kan inte spela. Istället kommer trion Seven Foot Frank som också har sin bas i Malmö. De spelar gammal country med i banjo, mandolin, fiol, gitarr och bas och med Jonas Jirhamn på sång, tenorgitarr och mellotron, berättar Lasse Lindell.
De andra akterna som utlovas på affischen ska däremot spela den 20 april. Rookie Riot från Göteborg är en av dem.
- Det är våra stjärnor, de är kända inom bluegrassen i hela Europa. De är otroligt duktiga, de är som ett toppband från USA, säger Lasse Lindell.
Men Lasse Lindell är lyrisk över alla banden på Växjö Country Roots Festival.
- 49 Fingers är från Göteborg. De är fantastiska, de gör gospelcountry och med stämsång som är sanslös.
- Homesic Mac and Maria Stille är från Helsingborg och Malmö och de gör gammal fin country med slidegitarr och väldigt bra stämsång.
Ett av banden sticker ut med tanke på åldern. De flesta av musikanterna som spelar den här musiken är rätt erfarna, men medlemmarna i Kings Cross Stringband från Örebro är i 25-årsåldern.
- Ja, de är unga och de är roliga. De spelar bluegrass och är riktiga eldsjälar.

Tennessee Drifters från Uddevalla ser ut som de vore hämtade från den amerikanska Södern på 1940-och 50-talet.
Tennessee Drifters fick till och med äran att spela på galapremiären för filmen om Johnny Cash liv ”Walk the line” 2005 i Stockholm.
Bandet vann Country-SM 2009. De har spelat på stora festivaler i USA och Europa, i Moskva i Ryssland, och även på små bygdegårdar på svenska landsbygden.
Nu spelar de i Växjö.
- De är fullt ös när Tennessee Drifters spelar och det svänger som bara den. Man förstår var rock and rollen kommer ifrån när man hör dem. Det låter mycket Hank Williams och Johnny Cash om dem, men de gör det på sitt eget sätt.

Varje år avslutas Växjö Country Roots Festival med ett gemensamt nummer med alla banden på scenen i låten ”Will the circle be unbroken”.
- Mats Sturesson inleder alltid låten och publiken står upp och klappar händer i takt till låten. Det brukar vara festligt, säger Lasse Lindell.

hans nilsson


- 49 Fingers är från Göteborg. De är fantastiska, de gör gospelcountry och med stämsång som är sanslös, säger Lasse Lindell. Foto: PressbildTennessee Drifters från Uddevalla. De har spelat på stora festivaler i USA och Europa och även på små bygdegårdar på svenska landsbygden. Foto: Pressbild