VÄXJÖ 2022-6-20 KL. 11:35

Fem hundbad för nära 9 000 hundar i Växjö kommun

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det finns runt 8 900 hundar registrerade i Växjö kommun enligt Jordbruksverket - de ska nu samsas om fem hundbad.
- Många hundar gillar att bada, men det är inte alla hundar som gör det, säger Peter Lönn, samordnare för friluftsliv på Växjö kommun.

Fem hundbad för nära 9 000 hundar i Växjö kommun
Växjö kommun har fått sitt femte hundbad - det finns vid södra delen av Trummen längs promenadstråket. Här tar Folke sig ett dopp vid platsen . Foto: Hans Nilsson

Det är Peter Lönn som har varit projektledare för hundbadet vid Trummen - det femte hundbadet i Växjö kommun.
Pia Hammargren på Funkibator i Växjö har sett till att det här medborgarförslaget av en student på Campus för tre år sedan nu har blivit verklighet.
Peter Lönn är nöjd med platsen för hundbadet vid södra delen av Trummen längs promenadstråket, det är precis där vägen kröker av mot Bryggeriet.
Man har satt upp en bänk att sitta på och titta på när hunden badar. Det ska upp en skylt med trivselregler och en som markerar att det är en hundbadplats också.
- Många studenter på Campus har redan använt den här platsen i några år för att låta hundar bada där. Jag vill jobba med naturens bästa förutsättningar och då är detta bästa platsen för ett hundbad i det området, förklarar Peter Lönn och fortsätter:
- Det är bäst botten på den platsen, det kräver minst ingrepp i naturen och det är enkelt att genomföra där, och det är inte något större avstånd till cykelvägen. Vi har frigjort en strandzon i kanten av sjön med en bredd på fem meter för stranden och tagit bort rötter så att det blir fint.

Fem hundbad i Växjö kommun
Växjösjön - Strax söder om Strandbjörket
Helgasjön - Hissö, nordvästra delen av naturreservatet
Helgasjön - Sandsbro, precis söder om badplatsen
Torsjön - Ingelstad, söder om badplatsen
Trummen - Södra delen av sjön vid gångstråket