VÄXJÖ 2022-11-7 KL. 09:42

Elen kan bli mycket billigare i Kronoberg - prognosen svänger rejält

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ/KRONOBERG. Nu svänger prognosen om skyhöga elpriser och tuffa elräkningar rejält. Farhågorna har minskat kraftigt för december, januari och resten av vintern - och allra mest för elprisområde 3 och även 4 där Kronoberg ingår. Det rapporterar SVT Nyheter.

Elen kan bli mycket billigare i Kronoberg - prognosen svänger rejält
Oron för de skyhöga elpriserna har minskat kraftigt inför vintern. Istället tonar en ljusare bild upp sig och mest gynnsamt har kurvan utvecklats för elprisområde 4 där Kronoberg ingår. Foto: Pixabay


Elprischocken borta – nu blir elen billigare i vinter. Så lyder SVT Nyheters rubrik som rapporterar att oron för de skyhöga elpriserna har minskat kraftigt inför vintern. Istället tonar en betydligt gladare bild upp sig och mest gynnsamt har kurvan utvecklats för elprisområde 3 och dessutom för 4 där Kronoberg ingår.
Det är experter som uppger att situationen svängt om totalt på elbörsen. De pekar på att marknadens förväntansbild vid månadsskiftet till november var väldigt mycket positivare än tidigare. Det handlar om ett prisfall på flera kronor

Det är framförallt tre orsaker till de kraftigt fallande priserna, enligt flera medier. Europa har lyckats stå emot den ryska regimens energikrig och EU har istället byggt upp ett eget lager av gas. Dessutom har länderna i Europa dragit ned på användningen av el. Energieffektivisering och försiktigare elanvändning har gett stora resultat. Även den politiska inriktningen där regeringar agerar för att styra upp marknaderna spelar också in, uppger SVT. Men samtidigt förklarar experter som SVT talat med att det ännu är för tidigt att fira, för priserna kan fortfarande öka och de verkar fortsatt bli högre än 2021.

HANS NILSSON