VÄXJÖ 2023-3-7 KL. 13:17

Elbilsladdare vid flygplatsen

Av Thomas Edgren

Elbilsladdare vid flygplatsen
Växjö Smaland Airport kommer att få laddstolpar för elbilar samt solceller. Foto: Milepost

Solceller på Växjö Smaland Airport blir verklighet för att förbereda för elflyg. Samtidigt byggs 16 nya laddstolpar som ska användas av hyrbilsfirmor och parkerande gäster.

Flygplatsen hade förra året 130 000 passagerare och har som mål att bli Europas grönaste flygplats.

Den är sedan 2013 miljöcertifierad enligt ISO 14001 och har en helt fossilfri fordonspark och storsatsar nu inom flera projekt för flygbiobränsle.

Laddoperatören heter Milepost och tar som operatör ett helhetsansvar för laddinfrastrukturen. Företaget driver på för en snabbare elektrifiering av fordonsflottan i Sverige.

- Etableringen av laddinfrastruktur måste gå snabbare och ske på bredare front än idag för att vi ska kunna nå klimatmålen. Vi är därför glada över att ha tecknat avtal med Växjö Småland Airport, säger Mileposts vd Jörgen Lantto.

Antalet utrikes passagerare från flygplatsen under juli 2022 slog nytt rekord för en enstaka månad; 28 696 stycken. Det gamla rekordet, från juli 2019, var 27 933 utrikespassagerare.
Under förra året startades tre nya flyglinjer – London, Riga och Belgrad och flygbolaget BRA har dubblerat sina inrikesavgångar till Stockholm Bromma; tidig morgon och sen eftermiddag går planen, för att passa fler affärsresenärer som man ser som en viktig målgrupp.

Utöver Stockholm Bromma erbjuds det i år 13 stycken utrikesdestinationer under vintern. 1 april blir det premiär för veckoflyg med Norwegian till orten Malaga i Spanien. Från april flyger man även till Larnaca på Cypern, och från maj till semesterorterna Antalya, Rhodos, Kreta, Mallorca, Split och Skopje i Nordmakedonien.

Thomas Edgren