VÄXJÖ 2023-8-22 KL. 17:35

Djuraffären firar ett år: ”Det här är en väldigt rolig bransch”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 25-26 augusti firar djurbutiken Växjö Zoologiska på Verkstadsgatan 1-årsjubileum med tävlingar och uppvisningar med kaniner och hundar.
Delägarna Louise Olsson och Therése Hellstigen har redan planer på att utveckla verksamheten till ett hundcenter och ha fler levande djur till försäljning i butiken.
- Vi är hungriga på mer, för vi tycker det är väldigt roligt att jobba i den här branschen, förklarar de

Djuraffären firar ett år: ”Det här är en väldigt rolig bransch”
Växjö Zoologiska på Verkstadsgatan firar ett år den 25-26 augusti med tävlingar och uppvisningar med kaniner och hundar. Delägarna Louise Olsson och Therése Hellstigen vill utveckla verksamheten till ett hundcenter. Foto: Hans Nilsson


När Tassar & Morrhår på Verkstadsgatan 18 J stängdes ned av de nya ägarna Dogman i maj 2022 dröjde det inte länge förrän det fanns en ny djurbutik i samma lokal.
Det var två kompisar från Blekinge som valde att slå sina påsar ihop och starta Växjö Zoologiska med öppning den 14 juli 2022.

Louise Olsson, 22 år, jobbade på Tassar & Morrhår i Växjö men hade precis slutat när butiken lades ned av de nya ägarna.
Therése Hellstigen, 36 år, ägde redan Karlshamns Zoologiska och Karlskrona Zoologiska.
Nu fick Therése veta av Louise att lokalerna på Verkstadsgatan i Växjö var lediga.
- Det har ju funnits djuraffär i de här lokalerna i många år och jag har varit här flera gånger och tittat. Jag har känt länge att jag skulle vilja driva en djuraffär här, berättar Therése och fortsätter:
- Så när lokalerna blev lediga frågade jag Louise: Ska vi ta över det? Ja, det vore kul, svarade hon, och det var precis det svar jag ville höra.

Det första året med Växjö Zoologiska har gått ungefär som Louise och Therése hade förväntat sig ekonomiskt.
- Alla stammisar från Tassar & Morrhår kommer hit och handlar av oss och jag skulle nog säga att hälften av de kunder vi hade där har valt att handla här. Men vi får nya kunder hela tiden, säger Louise.
Louise och Therése har mycket gemensamt. De är båda från Karlshamn, har arbetat på hundpensionat, bor på landet och har gått på naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby i Blekinge - och båda älskar djur och har flera border collies de tävlar med.
Dessutom har de ett starkt driv när det gäller att sköta en djuraffär.
- Det är många som gillar djur och som har djurutbildning. Men sedan måste man ju också vara intresserad av vad man ska beställa hem och hur man ska sälja varorna i en butik, och tycka att det är roligt att prata med kunder. Det är inte lätt att hitta folk som uppfyller allt det här, men vi gör det, förklarar Therése.

Louise bor i Hallabro och är den som är på plats på heltid i Växjö Zoologiska varje dag. Therése har fullt upp med sina egna butiker i Karlshamn och Karlskrona och är därför inte lika ofta i affären i Växjö. Dessutom har de fyra anställda i Växjö på deltid.
Växjö Zoologiska säljer inte bara tillbehör, leksaker och foder till djur - de har även levande djur till försäljning i butiken.
Det är akvariefiskar, fåglar, kaniner, marsvin, hamstrar, råttor, sköldpaddor och grodor.

Men de kommer snart utöka med reptiler med ödlor och ormar.
- Vi ska anpassa ett speciellt rum för reptilerna, det är en upplevelse för många att komma hit och titta på våra djur, säger Therése.
Det finns möjligheter att utveckla verksamheten i de 1100 kvadratmeter stora lokalerna som rymmer flera rum, berättar Louise och Therése. De avslöjar att de har stora planer med lokalerna.
- Vi har redan nosework-träning i butiken och hundtrim, valpkurser och rallylydnad, och jag går kurs i hundtrim nu, säger Louise.
- Men inom ett par år ska vi ha ett riktigt hundcenter. Lokalerna är så stora så de räcker till för det också, lägger Therése till.
hans nilsson


Delägarna Therése Hellstigen,till vänster i bild, och Louise Olsson från Karlshamn driver Växjö Zoologiska sedan ett år. - Det här är en väldigt rolig bransch att jobba i, förklarar de.Foto:; Hans Nilsson



De har en stor avdelning för akvariefiskar. Foto: Hans Nilsson