VÄXJÖ 2022-8-9 KL. 16:25

”Det värmer i hjärtat att se folk må så bra när de kommer hit”

Av Josefin Petersson

”Det värmer i hjärtat att se folk må så bra när de kommer hit”
Sedan ett år bedriver Diana Holm och hennes familj verksamhet på Lambritsgård i Västorp utanför Växjö. Från vänster Robert Tsikriteas en av deltagarna tillsammans med initiativtagaren Diana Holm och vårdhästen Gäddan. Foto: Josefin Petersson

VÄSTORP. Sedan ett år tillbaka bedriver Diana Holm och hennes familj verksamhet på Lambritsgård i Västorp utanför Växjö. Dit du kan komma för att finna välmående och inspiration, både för dig som har det jobbigt i skolan eller som kanske har någon diagnos, på gården får du umgås med djuren och hjälpa till med gårdssysslor.
Diana Holm berättar att hon alltid har brunnit mycket för människor och djur, att både hjälpa och stötta. Hennes föräldrar var familjehem när hon var liten och då fick de leva tillsammans med många olika människor som hade många olika problem, allt från diagnoser till missbruk. Senare har de själva varit stödfamilj. Hon har jobbat med människor hela livet, allt från rättspsyk till daglig verksamhet och nu jobbar hon på en skola. För cirka ett år sedan hade hon en elev som hade svårt att koncentrera sig i klassrummet. Då väcktes tanken att gården kanske skulle kunna vara till hjälp.
– När eleven kom ut på gården så såg man hur all stress bara rann av. Vi mätte pulsen på eleven i skolan varje dag i två veckor och då var snittet på vilopulsen 124, när eleven var på gården så låg den på 58. Då fick vi bevis på att djur och natur kan göra mycket. Då väcktes också tanken om att detta skulle vara något som fler skulle kunna ta del av, vi försöker här på gården att alla ska känna sig som en familj, både djuren och alla människorna. Det är också många av deltagarna som har sagt att man känner sig behövd här på gården, säger Diana Holm, initiativtagare till verksamheten.

Allt är fortfarande under uppbyggnad, i dagsläget är det tre som kommer på dagverksamhet och hästterapi. De har även tre som kommer och är medryttare på deras vårdhäst Gäddan. De vill såklart att verksamheten ska växa, Diana Holm jobbar just nu 80 procent i skolan och 20 procent med verksamheten på gården, men hon vill kunna vara mer på gården. När man kommer till gården ska man kunna ladda batterierna och få energi, det ska inte ta energi.
– Man märker att behovet i samhället ökar, vi som bor här tar detta lite för givet men de som kommer hit värdesätter det på ett helt annat sätt och det är helt otroligt. Det är så fint att se att lugn och ro kan ge så mycket. Det är många som har sagt också att här kan jag se ut som jag vill, det är ingen som dömer här på gården. Att så små saker kan göra så mycket, det värmer i hjärtat att se folk må så bra när de kommer hit, säger Diana Holm.

Robert Tsikriteas har varit på gården i lite mer än ett halvår, två dagar i veckan. Han är med på gårdens sysslor och målar, räfsar, trimmar gräs och fixar i stallet, såklart blir det gos med alla djuren också.
– Det är avkopplande att få komma hit och vara i naturen och med djuren. Jag har alltid känt ett tomrum sedan jag var liten, men trevliga människor gör mycket. Jag har också en väldigt bra hand med djuren och den gåvan har jag haft sedan jag var liten. Mötet med dessa underbara djur ger mig sinnesro för själen och gården ger mig avkoppling för mitt inre. Det positiva med gården är alla djuren och de som bor där, säger Robert Tsikriteas, en av deltagarna.

Josefin Petersson


Det finns även möjlighet att gå en promenad med getterna Bosse och Otto. Foto: Privat