VÄXJÖ 2023-8-21 KL. 09:02

Damfotbollen hetare än någonsin - Växjö DFF hoppas kunna dra nytta av det

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Intresset för damfotboll har närmast exploderat den här sommaren. Svenska landslaget har skördat stora framgångar i VM och fått ett enormt genomslag i media - och i Växjö har flera av Sveriges matcher visats på storbildsskärm inför stor publik i Linnéparken. Kan Växjö DFF få nytta av detta ökade intresse för damfotboll?
- Ja, det tror jag, men redan innan VM hade vi mycket mer publik på våra matcher, säger Åsa Malmström, vd för Växjö DFF.

Damfotbollen hetare än någonsin - Växjö DFF hoppas kunna dra nytta av det
Flera hundra personer har kommit till Linnéparken i Växjö under VM och tittat på Sveriges matcher. Det är Växjö kommun som har livesänt VM-matcher kostnadsfritt för publiken. Foto: Hans Nilsson


Flera hundra personer har kommit till Linnéparken i Växjö under VM och tittat på Sveriges matcher.
Det är Växjö kommun som har livesänt VM-matcher kostnadsfritt för publiken. Något som flera städer har gjort nu i sommar.
Intresset för damfotboll har aldrig varit större i Sverige än det är nu.
Men trots att damlandslaget haft framgångar i OS, VM och EM i flera år och en större mediabevakning, så har det inte avspeglats i publiksiffrorna på Växjö DFF:s hemmamatcher eller i Damallsvenskan överlag.

På Växjö DFF:s hemmamatcher på Visma Arena är publiksnittet bara 350 personer. Om detta skrev Lokaltidningen i våras.
Åsa Malmström, vd i Växjö DFF, berättade då att hon ser det som en av sina främsta uppgifter att få Växjöborna att börja gå på Växjö DFF:s hemmamatcher på Visma Arena.
- Om man är sportintresserade borde man gå och titta på Växjö DFF, de spelar ju bra fotboll. Ge det en chans, uppmanade Åsa Malmström.
Hon tror att landslagets succé i VM och uppmärksamheten i media kan få positiva effekter på Växjö DFF och Damallsvenskan.

Nu gäller det att utnyttja det större intresset för damfotboll till de fyra hemmamatcher som återstår i höst, menar hon.
- Jag tror absolut att vi i Växjö DFF kan dra nytta av VM. Några av VM-stjärnorna spelar i de lag vi möter i allsvenskan och det kan nog komma publik för att se dem spela mot oss i Växjö, säger Åsa Malmström.
- Vi möter Hammarby hemma den 1 september och målet är en puliksiffra på 1200 personer. De har många egna supportrar och vi kommer dela ut flyers på Teleborg och Hovshaga inför den matchen.

Åsa Malmström tycker att det redan innan VM märktes ett större intresse för Växjö DFF. När laget mötte Norrköping på Värendsvallen den 19 juni var publiksiffran 814 personer. Nästa hemmamatch i derbyt mot Kalmar den 9 juli lockade 674 personer till Värendsvallen.
Det ska som som sagt jämföras med publiksnittet för Växjö DFF som är på 350 personer.
I slutet av juli sålde Växjö DFF sin stora stjärna och målgörare Evelyn Ijeh, som hann göra tio mål på sjutton matcher. Hon såldes till den mexikanska klubben Tigres UANL i Liga MX.
Försäljningen av den 21-åriga anfallaren Evelyn Ijeh är den dyraste i Växjö DFF:s historia. Sådant kan klubben ha nytta av på sikt, tror Åsa Malmström.
- Det kan vara en sporre för unga tjejer att komma till Växjö DFF när de ser att spelare kan utvecklas i den här klubben och sedan bli proffs och komma utomlands.
- Vi vill bygga underifrån i Växjö DFF med våra flicklag och vår akademi. Våra F-17 och F-19-lag är bland de bästa i Sverige. Det är många tjejer som vill komma till DFF. Vi tar hand om dem på ett bra sätt med en bra skola och bra träning här, förklarar Åsa Malmström.


han nilsson


- Jag tror absolut att vi i Växjö DFF kan dra nytta av VM, säger Åsa Malmström, vd för Växjö DFF. Foto: Hans Nilsson