VÄXJÖ 2023-10-23 KL. 09:58

Dalbo-rondellen blev en sjö efter skyfall

Av Hans Nilsson


VÄXJÖ. Efter ett kort skyfall i förra veckan samlades det stora mängder regnvatten på flera platser Växjö - vid Dalbo-rondellen på Liedbergsgatan och Mörners väg blev det nästan en liten sjö.
- Det ska inte egentligen behöva bli översvämning i rondellerna. Så mycket regn kom det inte ändå, säger Per Sandberg, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Växjö kommun.
- Blöta löv hade blåst ned och täppt igen dagvattenbrunnarna så att regnvattnet inte rann ned, det var orsaken till att det samlades mycket vatten i rondellerna, lägger han till.

Dalbo-rondellen blev en sjö efter skyfall
Vid Dalbo-rondellen på Liedbergsgatan och Mörners väg blev det nästan en liten sjö efter regnet. Foto: Hans Nilsson


Det var i onsdags förra veckan det samlades väldigt mycket regnvatten på flera ställen i centrala Växjö efter ett snabbt skyfall.
Som vanligt blev det problem med stora vattenmängder på Liedbergsgatan vid stadsbiblioteket. Det är där och under järnvägsviadukten vid IOGT-NTO som är de kritiska punkterna när det regnar kraftigt, enligt Per Sandberg.
Men förra onsdagen samlades det också mycket vatten nära ambulansutfarten vid Växjö lasarett och i några rondeller.
Systemen klarade inte av att hantera nederbörden på grund av blöta och tunga löv som samlats och täppt igen dagvattenbrunnarna.
- Vi har ett par hundra dagvattenbrunnar i centrala Växjö. Det är svårt att göra något åt det här.
- Men när det blir såna här kraftiga regn och löv täpper igen dagvattenbrunnarna så måste vi kanske åka till de rondeller där det är mycket trafik och tömma dagvattenbrunnarna, säger Per Sandberg.
hans nilssonRondellen vid Liedbergsgatan-Mörners väg. Foto: Hans NilssonVid Dalbo-rondellen på Liedbergsgatan och Mörners väg blev det nästan en liten sjö efter regnet. Foto: Hans Nilsson