VÄXJÖ 2022-11-26 KL. 12:00

Centerpartiets friare roll ska få partiet att växa: "Vi har en fantastisk politik för Växjö"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Centerpartiet valde att inte ingå i Alliansen i Växjö på grund av Sverigedemokraternas inflytande efter valet i höstas - istället hoppas man nu kunna inta en ny och friare roll.
- Vi vill bli större och det tror vi att vi kan bli när vi har en friare roll. Nu kan vi få igenom mer av vår politik i Växjö och då kan väljarna se vilken fantastisk politik vi har, säger Andreas Olsson (C).

Centerpartiets friare roll ska få partiet att växa:
Andreas Olsson (C) blev på höstmötet vald till ny gruppledare i kommunstyrelsen och Tina Sturesson (C) blir ny politisk sekreterare. - Höstmötet visar att det finns ett starkt stöd för vår positionsförändring, säger Andreas Olsson. Foto: Pressbild

Kommunalrådet Andreas Olsson (C) blev nyligen vald till ny gruppledare i kommunstyrelsen ihop med Tina Sturesson som blir ny politisk sekreterare och ersättare i kommunstyrelsen.
Det var på Centerpartiets höstmöte i Växjö som medlemmarna beslutade det. Men det slutliga beslutet om den politiska organisationen i Växjö tas av kommunfullmäktige den 13 december.
- Jag är stolt och tacksam över medlemmarnas stöd. Det här höstmötet visar att det finns ett starkt stöd för vår positionsförändring i Växjöpolitiken. Är man i en allians är man mer bunden av kompromisser. Nu kan vi gå med högt huvud i Växjöpolitiken i en fri roll och synas mer och visa vad som är Centerpolitik, säger Andreas Olsson (C) gruppledare och 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.
- Vi tycker ju att vi har en fantastisk politik för Växjö kommun. Nu blir det fokus på utveckling av hela kommunen och vi kommer vara en garant för landsbygdsutveckling och satsningar på näringslivsfrågor.
- Jag är hedrad av det stöd som medlemmarna visat mig och jag kommer arbeta för att stärka välfärden. Det handlar om frihet att välja skola, stärkt elevhälsa och utveckling av landsbygdsskolorna, trygghet och valfrihet i omsorgen och satsningar på fler trygghetsboenden i kommunen, berättar Tina Sturesson (C) politisk sekreterare.

Alliansspartierna gjorde ett svagt val i september i Växjö och Centerpartiet har nu bara tre mandat. Centerpartiet lämnade Alliansen när det stod klart att det inte fanns möjlighet för dem att styra Växjö kommun i majoritet utan att göra sig aktivt beroende av SD.
Så här förklarade Andreas Olsson hur hans parti såg på saken i en intervju med Lokaltidningen:
- Nu har vi försökt finna lösningar för att kunna fortsätta styra Växjö kommun med Alliansen, men vi kan inte ställa upp på att vara med i Alliansen och göra oss beroende av SD för att styra Växjö. Vi i Centerpartiet har en annan värdegrund än SD. För oss är SD ett främlingsfientligt parti, de är emot invandrare och de står inte upp för hbtq.

Istället har C ingått ett avtal med Socialdemokraterna.
- Det finns absolut en viss besvikelse hos de andra partierna i Alliansen över detta. Vi samarbetar med Alliansen fram till årsskiftet, sedan kommer vi släppa fram ett nytt styre med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men vi är inte med i deras budget, utan vi lägger ned våra röster och släpper fram deras budget, förklarar Andreas Olsson.
- Nu bygger vi nya relationer i Växjöpolitiken. Vi har fått igenom mycket av vår politik i avtalet med Socialdemokraterna och vi har en bra dialog med dem. Det är mycket som förenar oss, som värdefrågor, mänskliga rättigheter, hbtq och att vi har gemensamma mål med vad vi vill med Växjö kommun.
- Men det finns en viss tendens hos Socialdemokraterna att de vill lösa allt med mer pengar. Där finns en risk med dem, men där har vi också redan påverkat dem. Det handlar också om synen på valfrihet i skola, vård och omsorg där vi inte tycker likadant.
hans nilsson