VÄXJÖ 2022-9-24 KL. 10:00

Centerpartiet kan tänka sig den breda mitten ihop med S i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Centerpartiets kommunalråd i Växjö, Andreas Olsson, beklagar att Annie Lööf avgår som partiledare. Nu hoppas han precis som Annie Lööf på den breda mitten - men i Växjö istället för i en regering.
- Den breda mitten med allianspartierna ihop med Socialdemokraterna kan vara ett alternativ för att styra kommunen för Växjöbornas bästa den här mandatperioden, föreslår Andreas Olsson (C).

Centerpartiet kan tänka sig den breda mitten ihop med S i Växjö
- Vi i Centerpartiet kan tänka oss ett samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och Socialdemokraterna för att styra kommunen i majoritet, säger Andreas Olsson, kommunalråd för Centerpartiet i Växjö. Foto: Alexander Hall

Centerpartiet gjorde ett mycket dåligt riksdagsval och backade från 8, 61 procent i valet 2018 till 6, 7 procent nu. Man blev femte största parti bara.

I flera landsbygdskommuner där man vanligtvis har ett starkt stöd minskade partiet rejält. Till och med i Annie Lööfs egen hemkommun Värnamo gjorde Centerpartiet ett dåligt val och blev mindre än Sverigedemokraterna.

Annie Lööf valde att ta konsekvensen och avgick som partiledare för Centerpartiet efter att ha suttit på den posten sedan 2011. Men Andreas Olsson, vice ordförande i kommunstyrelsen, och Centerns topnamn i Växjö, vill inte skylla på Annie Lööf.
- Jag vill tacka Annie Lööf för en fantastisk insats för vårt parti. Hon har varit en stark ledare och hon är absolut inte ett sänke för partiet, jag hade gärna sett att hon fortsatt som partiledare. Men vi lever i populismens tid och Centerpartiet är en motpol till populismen som framförallt SD står för, tycker Andreas Olsson.
- Vi har inte nått ut med vår politik och inte fått betalt av väljarna för de satsningar vi kom överens med Socialdemokraterna om med dieselstödet till landsbygden till exempel. Sedan är jag tveksam till vänstersvängen. Den kom i fel läge och borde kanske ha gjorts tidigare så att folk vant sig till valet.
Även i Växjö kommun gick Centerpartiet bakåt en hel del, från 7,53 procent 2018 till 5, 6 procent. Nu är det ett minoritetstyre som står mot ett annat i Växjö - ett rödgrönt mot alliansens.

Frågan är hur man löser det.
- Vi har tid på oss. Det är inte förrän den 1 december som nämnderna ska vara klara. Vi kommer börja med att prata med de andra allianspartierna, men vi kommer inte att ha något som helst samarbete med SD på någon nivå, slår Andreas Olsson fast.
- Däremot kan vi i Centerpartiet tänka oss ett samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och Socialdemokraterna i Växjö. Det skulle kunna vara ett alternativ för att vi ska kunna styra kommunen i majoritet de kommande fyra åren, lägger han till.


hans nilsson