VÄXJÖ 2022-8-12 KL. 18:00

Branden på Öster - misstänkta sågs vid pizzerian innan branden

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Anna Persson på Lektorsvägen på Öster i Växjö larmade 112 direkt och fick ut sin 14-åriga dotter och katt ur lägenheten när hon såg att det brann i intilliggande Pizzeria Planeten.- Flera grannar har sett två killar med luvtröja vid skjulet bakom pizzerian. Ett ”klirr-ljud” hördes, sen bröt elden ut och killarna sprang därifrån, berättar Anna Persson.
- Lektorsvägen och området Anna Gärde är ett jättehärligt och hittills tryggt kvarter och jag hoppas att det förblir så, lägger hon till.

Branden på Öster - misstänkta sågs vid pizzerian innan branden
- Flera grannar har sett två killar med luvtröja vid skjulet bakom pizzerian. Ett "klirr-ljud" hördes, sen bröt elden ut och killarna sprang därifrån, berättar Anna Persson. Foto: Adam Edgren

Det var vid 22.30 förra onsdagen som det började brinna kraftigt i fastigheten vid Lektorsvägen på Öster där Pizzeria Planeten, Khaldoons Bageri och frisersalongen Golden Haircut har sina verksamheter.
En stor styrka från räddningstjänsten kom till platsen. Man konstaterade att det fanns en uppenbar risk för att branden skulle spridas till de flerfamiljshus som ligger intill.
Räddningstjänsten var tvungen att utrymma husen. I branden förstördes taket helt på fastigheten och det blev stora rökskador på våningen där verksamheter finns. Ett antal lägenheter i ett flerfamiljshus som är ihopbyggt med fastigheten rökskadades också och måste saneras.

Vid 06.30 på morgonen dagen efter var branden släckt. Ingen person kom till skada fysiskt. Polisen misstänker att branden är anlagd och har rubricerat händelsen som grov mordbrand.
Anna Persson bor på första våningen i en lägenhet i det flerfamiljshus som är ihopbyggt med Pizzeria Planeten. Hon berättar nu i Lokaltidningen om sina upplevelser under brandnatten.
- Jag hörde min granne skrika vid 22.30, när jag tittade ut genom fönstret såg jag att det brann i förrådet bakom pizzerian. Skjulet sitter fast i pizzerian och är väldigt nära våra balkonger på första våningen, förklarar hon.
- Lågorna var kanske 30-50 centimeter då. Jag ringde 112, och under tiden som jag pratade med dem flammade elden upp jättehögt och även upp mot min grannes balkong. Samtidigt hörde jag grannar skrika utanför och dunka på våra fönster: ”skynda ut, det brinner! Det brinner!”
- Jag började få lite panik och avslutade samtalet med larmcentralen, och väckte min dotter som fick springa ut i bara trosor med täcket runt sig. Grannarna tog emot henne ute samtidigt som jag tog vår katt i buren och massa andra saker. Vi hade planerat att köra till Kastrup inom kort för en resa, så i stressen slet jag med resväskan och allt möjligt.
När Anna kom ut på gården möttes hon av en gråtande granne.
- Det rök kraftigt och elden eskalerade fort, men brandkåren var snabbt på plats. Brandkåren gjorde en jätteinsats, de släckte inte bara elden utan de gav också en känsla av trygghet genom att skämta med en mitt i det allvarliga som hände, säger hon.
Allt eftersom branden släcktes fick Anna och hennes grannar veta att fönsterna i lägenheten på första våningen och andra våningen närmast pizzerian spruckit av värmen från branden, men elden nådde inte in i någon lägenhet. Tre lägenheter i hennes hus ska ha blivit rökskadade, men hennes lägenhet klarade sig.
Anna trivs väldigt bra på Lektorsvägen och i området Anna Gärde, men hon är lite orolig efter branden. En brand som misstänks ha varit anlagd.
Själv såg hon inget skumt i samband med branden, men flera av hennes grannar ska precis innan branden ha sett två killar med luvtröja vid skjulet bakom pizzerian. Efter det började det brinna och killarna sprang därifrån.
- Sista tiden har både jag och andra i perioder sett en del skumma typer smyga omkring det där skjulet där det började brinna och på husets baksida kvällstid, berättar Anna.
- Det här var en väldigt otäck händelse och det känns fortfarande lite obehagligt så här i efterhand. Samtidigt blir jag så otroligt tacksam över att ha så fina grannar. Under tiden som brandkåren var där hjälptes flera åt med att passa barn och husdjur, och det erbjöds både sovplatser och kramar från folk som man tidigare bara sett men aldrig pratat med.

hans nilsson


- Jag hörde min granne skrika vid 22.30, när jag tittade ut genom fönstret såg jag att det brann i förrådet bakom pizzerian. Skjulet sitter fast i pizzerian och är väldigt nära våra balkonger på första våningen. Foto: PrivatAnna Persson fick lite panik när hon såg att det brann och väckte sin dotter som fick springa ut i bara trosor med täcket runt sig. Foto: Privat