VÄXJÖ 2022-11-8 KL. 10:05

Boulesällskapet testar nytt grepp för att locka folk - bjuder in till julboule

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nu testar Växjö Boulesällskap ett nytt grepp för att locka folk till arenan - för första gången erbjuder klubben julboule till företag. Den 7 och 14 december utlovas en helkväll i Växjö Boule Arena med jultallrik och jullandgång, fullständiga rättigheter och boulespel på 16 inomhusbanor.
- Vi ställer upp med instruktörer och ordnar med catering, vi vill bredda vår verksamhet och få fler att inse att boule är roligt och skapar gemenskap, säger Bernt-Åke Solverius i Växjö Boulesällskap.

Boulesällskapet testar nytt grepp för att locka folk - bjuder in till julboule
Bror Gustavson, Bernt-Åke Solverius, Anders Arnesson och Sven Petersson älskar att spela boule. De är några av eldsjälarna i Växjö Boulesällskap som ofta är i hallen på Arenastaden och spelar. Foto: Hans Nilsson

Pandemin har varit en hård prövning för många. Inte minst för de föreningar som bedriver aktiviteter inomhus och som har många äldre utövare, som Växjö Boulesällskap till exempel, där de flesta är seniorer.
Men nu är föreningen på gång igen. Målet är att få fler medlemmar till föreningen, både yngre och äldre. Man kommer bland annat fortsätta med
”Prova på boule”, samverka med andra idrottsföreningar på Arenastaden, delta i seriespel, ordna tävlingar som kan passa alla och jobba för att få fler sponsorer.
Bernt-Åke Solverius, ordförande i Växjö Boulesällskap, och Bror Gustavson, Sven Petersson och Anders Arnesson i föreningens sponsringsgrupp, kan alla intyga att boule är det bästa man kan syssla med om man vill ha motion och social samvaro.
- Många äldre är ensamma och har ett behov av att hitta en aktivitet och träffa folk. Då är boule perfekt. När man spelar boule rör man sig och går runt mycket och dessutom är det skonsamt för kroppen, förklarar Bernt-Åke Solverius.
- Det skulle vara väldigt tomt i mitt liv utan boule, jag är här och spelar två gånger i veckan, berättar Sven Pettersson.

Grunden till bildandet av Växjö Boulesällskap lades i slutet av 80-talet. Då brukade ett gäng samlas på måndagar i trädallén mellan Växjösjön och Växjö lasarett och spela boule. Det blev snabbt mycket populärt och som mest kunde det vara ett 100-tal personer som spelade boule samtidigt i allén.
- Det är ungefär 35 år sedan det började, och det var packat med folk där varje måndag, minns Bernt-Åke Solverius, som själv var en av boulespelarna på den tiden.
Harald Fri var sedan den mest drivande kraften när Växjö Boulesällskap bildades 1999. Växjö kommun bekostade bygget av utomhusbanor på Kampen söder om simhallen, men med tiden insåg man att det behövdes en hall för inomhusbanor för att kunna spela boule hela året.
Under 2002 påbörjades bygget av en boulehall i det område som då kallades för Värendsvallen, och som numera går under namnet Arenastaden.
Bygget gick på runt 3 miljoner kronor totalt. Det finansierades med banklån till stor del, men även via ett privat lån, en gåva, bidrag från Riksidrottsförbundet och medlemmar som tecknade andelar.

I mars 2003 kunde Växjö Boulesällskaps boulehall på Bollgatan i Arenastaden invigas. Här finns idag 16 inomhusbanor. I fastigheten finns dessutom en stor cafeteria med 60 sittplatser och catering. Tack vare det kan man ta emot många spelare och gäster.
I samband med att avtalet med Växjö kommun om Kampenområdets utomhusbanor sades upp ställde kommunen i ordning 16 utebanor bakom hallen för Växjö Boulesällskap. De banorna togs i bruk våren 2010.
Man ordnar lokala tävlingar och är med i Svenska Bouleförbundets seriespel. Största händelserna hittills var när klubben var medarrangör i SM i boule sommaren 2009 och 2014 då klubben på egen hand stod för mästerskapet.
Varje dag från måndag till fredag är det full rulle i hallen. Föreningen, som i dagsläget har 250 medlemmar, drivs till stor del med ideella resurser.

Klubben har en hallföreståndare anställd på heltid som heter Anita Lönnqvist. Det är hon som sköter den dagliga verksamheten med bokningar för spel och företagsboule och fördelar arbetsuppgifter till hallvärdarna.
Det är många kompisgäng och pensionärsorganisationer som PRO, SPF och företag som har event som hyr in sig och spelar boule i hallen.
- Varje vecka är det 600-700 personer som spelar här. De kommer från hela Kronobergs län. På lördagar och söndagar arrangerar vi våra seriespel, nationella, regionala och lokala tävlingar, berättar Bror Gustavson.

Nu när det lackar mot jul satsar Växjö Boulesällskap för första gången på julboule. Man vänder sig till företagare och föreslår att de ska bjuda sin personal på en lite udda grej i Växjö Boule Arena med jultallrik och jullandgång, boulespel och fulla rättigheter. Nu handlar det om två onsdagar i december, den 7 och 14 december.
- Det blir en helkväll med enkel mat i samband med boulespel till ett rimligt pris där vi kan ställa upp med instruktörer och ordna en mindre tävling där en anställd på företaget får titeln som boulemästare, förklarar Anders Arnesson.
Växjö Boulesällskap gör även regelbundet satsningar på att få barn och unga att testa boule i hallen.
- Vi försöker få hit skolbarn i 9-16-årsåldern, vi har haft 80 barn här på en dag. Ungarna tycker att det är väldigt roligt med boule, säger Bernt-Åke Solverius.

hans nilsson


Bror Gustavson i sponsringsgruppen i Växjö Boulesällskap tycker att boule är en bra sysselsättning om man vill ha motion och social samvaro. Foto: Hans NilssonI mars 2003 kunde Växjö Boulesällskaps hall på Bollgatan i Arenastaden invigas. Här finns idag 16 inomhusbanor och 16 utomhusbanor. Bror Gustavson, Bernt-Åke Solverius, Sven Petersson och Anders Arnesson är stolta över hallen. Foto: Hans Nilsson