VÄXJÖ 2022-8-8 KL. 09:45

Båtsmannen byter namn: ”Lion Bar kommer chocka Växjöborna”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den klassiska Växjö-restaurangen Båtsmannen har stängt - istället öppnar Lion Bar i samma lokaler den 15 augusti. Det är Harout Agop och hans fru Rima Abdalla som drivit Båtsmannen sedan 2018 och som nu har blivit franchisetagare åt krogkedjan Lion Bar.- Växjö behöver något nytt, säger Rima Abdalla.
- Lion Bar kommer chocka Växjöborna på ett positivt sätt, tillägger Antonio El-Azzi, ansvarig för baren och personalen.

Båtsmannen byter namn: ”Lion Bar kommer chocka Växjöborna”
Antonio El-Azzi. ansvarig för baren och personalen på Lion Bar, och Harout Agop som drivit Båtsmannen sedan 2018 och som nu blivit franchisetagare åt krogkedjan Lion Bar. - Lion Bar kommer chocka Växjöborna, säger Antonio El-Azzi. Foto: Hans Nilsson


När Lokaltidningen besöker den gamla Båtsmannen på Båtsmanstorget i Växjö renoveras det för fullt i den drygt 400 kvadratmeter stora restauranglokalen.
Den 15 augusti, bara några dagar innan Karl-Oskardagarna drar igång, ska Lion Bar öppna här.

Lion Bar har funnits i Stockholm sedan början av 1990-talet. Men sedan i januari i 2018 drivs alla Lion Bars restauranger och pubar av franchisetagare. Krogkedjan har sedan dess ökat rejält och gått från fyra till 24 enheter i städer i olika delar av Sverige.
Konceptet är enkel mat och ett stort utbud av drycker till humana priser. Lion Bar skriver på sin hemsida att affärsidén är ”ett pubkoncept med bra priser på mat och dryck, vi vill vara IKEA:s motsvarighet i vår bransch”.
Man vill vara folkets bar där alla har råd med en god matbit och något att trevligt dricka, där alla är välkomna för en rimlig slant.

Nu har denna krogkedja även kommit till Växjö. Det är ägarna av Båtsmannen, Harout Agop och hans fru, som har skrivit ett franchise-avtal med Lion Bar.
Rima Abdalla och hennes man är mycket nöjda med avtalet med Lion Bar och att nu vara en del i en större kedja.
- Vi är så glada, det är en dröm för oss att ingå i en sådan här kedja, säger Rima Abdalla.
Lion Bar har tänkt satsa på Växjö i flera år och letat efter en lämplig lokal. Harout Agop och Rima Abdalla ville satsa på en ny verksamhet och kontaktade Lion Bars ägare för att höra om det fanns intresse.
- Vi fann varandra direkt, det var en bra personkemi. Från första stund som kontraktet skrevs kände jag mig så lycklig. De gillade lokalen också och läget på lokalen, berättar Rima Abdalla.
- Båtsmannen har gått superbra med husmanskost på luncherna och à la carte på kvällen, och vi har klarat pandemin också. Men vi ville ha något nytt i vår verksamhet. Vi tror att Växjö behöver något nytt som Lion Bar, lägger hon till.

Tanken är att Lion Bar ska fortsätta servera husmanskost från klockan 11 till 15. Sedan är det enbart Lion Bars meny och pub som gäller.
- Vi vill ju behålla våra gäster från Båtsmannen, vi har mycket folk från kommunen som äter här på luncherna, säger Rima Abdalla.
- Men vi vill att alla oavsett ålder går hit. De som är 18 till 30 år har inte så många ställen att gå ut på i Växjö på helgerna. Vi tror att vi kan locka dem till Lion Bar. Det kommer hända mycket här, vi kommer köra olika teman på kvällarna till exempel, förklarar Antonio El-Azzi, som tillsammans med två servitörer är anställda på Lion Bar till en början men där målet är att anställa ytterligare tre personer.
hans nilsson


Antonio El-Azzi och Harout Agop på Lion Bar som öppnar den 15 augusti. Foto: Hans Nilsson