VÄXJÖ 2023-10-23 KL. 10:00

Arabys mormor: ”Ungdomarna var snällare förr”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Halina-Maria Stachurska - som kallas för Arabys mormor - har bott i Araby sedan 1978.
- Det är mycket stor skillnad jämfört med idag, ungdomarna är inte lika snälla nu och de har ingen respekt längre, säger hon.

Arabys mormor: ”Ungdomarna var snällare förr”
- Jag pratar med ungdomar i Araby, men de är inte så snälla alltid. De tar min mössa för mig ibland, jag tycker inte de har respekt, berättar Halina-Maria Stachurska, som bott i Araby sedan 1978 och kallas för Arabys mormor. Foto: Hans Nilsson


Halina-Maria Stachurska var en av de runt 60 personer som kom till informationsmötet på Araby Park Arena efter dödsskjutningen på Sommarvägen.

Hon är 75 år och hon kom till Sverige från Polen för över 45 år sedan. Till Araby flyttade hon för 35 år sedan.
- Jag älskar Sverige och jag respekterar Sverige, jag kom hit och jobbade som svetsare på Autoliv Hammarverken i många år. Vi var många invandrare på Hammarverken då, berättar hon.

Nu har två personer skjutits ihjäl på två år i Araby. Men Halina-Maria Stachurska känner sig inte otrygg och har inga planer på att lämna Araby.
- Nej, nej. Jag älskar mitt Araby! Jag är inte rädd, och jag vill bo kvar här, säger hon.
Efter alla år i stadsdelen kallas hon nu för Arabys egen mormor. Under åren har hon lärt känna många barn och vuxna i Araby.

På mötet i Araby Park Arena berättade hon om sina egna barn. Hon påpekar att man måste uppfostra sina barn. Det har hon själv gjort och det har gått bra för hennes barn, säger hon.
- Jag pratar med ungdomar i Araby, men de är inte så snälla alltid. De slänger skräp på marken och de tar min mössa för mig ibland, det är somaliska killar. Jag tycker inte de har respekt, berättar Halina-Maria Stachurska.

hans nilsson


Halina-Maria Stachurska var en av de runt 60 personer som kom till informationsmötet på Araby Park Arena efter dödsskjutningen på Sommarvägen. Foto: Hans Nilsson