VÄXJÖ 2024-4-20 KL. 14:46

Allt du behöver veta om den nya klimatpremien för lätta el-lastbilar

Av Josefin Petersson

Allt du behöver veta om den nya klimatpremien för lätta el-lastbilar
Sedan den 13:e februari ger klimatpremien 50 000 kronor i rabatt per lätt el-lastbil, från och med den första januari 2025 blir beloppet högst 40 000 kronor och från och med den första juli 2025 blir beloppet högst 30 000 kronor. Foto: Adobe Stock

MOTOR. Den 13:e februari infördes ett nytt stöd på 50 000 kronor för lätta el-lastbilar, klimatpremien, det kan sökas av företag, kommuner och regioner som väljer att köpa lätta el-lastbilar. Stödet söks hos Energimyndigheten, syftet är att snabba på elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta, bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och på så sätt bidra till minskat buller och ett bättre klimat.
En lätt el-lastbil är ett fordon som är registrerat i Transportstyrelsens vägtrafikregister som ”lastbil” och som har en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Lastbilen får drivas av el eller av vätgas som genererar el via bränsleceller. Andra miljöfordon som ingår i satsningen är miljöarbetsmaskiner, utsläppsfria tunga lastbilar, miljölastbilar och fordonsgaslastbilar. Vägtransporterna elektrifieras, utvecklingen har gått fort för personbilar, men elektrifieringen av lätta lastbilar släpar efter.

Det är ofta småföretagare, som hantverkare och byggföretag, som använder de här fordonen. För många företag i den gruppen kan det vara svårt att ta den större investeringskostnaden att välja en lätt el-lastbil. Under en begränsad tid kommer företag, kommuner och regioner som fasar ut sina fossilbilar och byter ut dem mot eldrivna att kunna söka stöd inom ramen för klimatpremien hos Energimyndigheten. Ansökan behöver göras först via Energimyndighetens webbplats och sedan kan du beställa det nya fordonet av din bilhandlare, stödet gäller alltså inte för en lätt el-lastbil som redan är köpt och som tagits i bruk i Sverige eller i något annat land.
– Eletrifieringen av transportsektorn är en av nycklarna i omställningen till ett klimatpositivt samhälle. Klimatpremien är ett verktyg som ger allt fler företag möjlighet att snabba på sitt bidrag till omställningen, både i det egna företaget och i samhället, säger Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör.

Ansökan gör du enkelt via mina sidor på Energimyndighetens webbplats, du loggar in på mina sidor med personligt BankID. Sedan börjar du med att ansöka om behörighet i e-tjänsten Klimatpremie, när behörigheten är beviljad kan du skicka in din ansökan, när ansökan är inskickad till Energimyndigheten kan du sedan också beställa fordonet. Begäran om utbetalning kan du skicka in till Energimyndigheten när fordonet är inköpt. Din utbetalning av stödet sker tidigast sex månader efter att fordonet har ställts på i Transportstyrelsens vägregister. För att stöd ska kunna betalas ut måste stödmottagaren ha ett bankgiro eller plusgirokonto kopplat till sitt organisationsnummer.

Lätta lastbilar spelar en viktig roll för Sveriges företag, inte minst små och medelstora företag, och de växer snabbt i antal. Drygt 80 procent av de lätta lastbilarna ägs av företag, framför allt inom bygg- och transportsektorn.
Under ansökningstiden sänks stödnivån för lätta el-lastbilar två gånger, den första januari 2025 och den första juli 2025. Stöd får beviljas med ett belopp som motsvarar högst 30 procent av den stödberättigande kostnaden, sedan 13:e februari 2024 gäller maximalt 50 000 kronor per lätt el-lastbil, från och med den första januari 2025 blir beloppet högst 40 000 kronor och från och med den första juli 2025 blir beloppet högst 30 000 kronor.
– Premien till eldrivna lätta lastbilar är tillfällig och kommer bara att vara möjlig att söka fram till oktober 2025. Dessutom kommer storleken på stödet att minska över tid. Vill man försäkra sig om maximalt stöd ska man inte vänta alltför länge, säger Petter Dahlin, chef för enheten mobilitet på Energimyndigheten.


Josefin Petersson