VÄXJÖ 2023-5-10 KL. 18:09

16 års fängelse för mordet på Teleborg

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Domen i målet med mordet på Teleborg i Växjö i november 2022 har förkunnats i Växjö tingsrätt.
Den 73-årige mannen som stod åtalad för mord dömdes till 16 års fängelse. Han ska dessutom betala 330 000 kronor i skadestånd till den mördade mannens anhöriga.

16 års fängelse för mordet på Teleborg
Strax innan klockan 18 den 22 november 2022 larmades polis och ambulans till en villa på Teleborg på grund av skottlossning. En man konstaterades avliden och ärendet rubricerades som mord. Nu har en 73-årig man dömts för mordet. Foto: Hans NilssonDomen meddelades av Växjö tingsrätt den 9 maj. I den står det bland annat följande att läsa.
Det var sent på eftermiddagen strax innan klockan 18 den 22 november 2022 som den 73-årige mannen körde hem till målsägandens bostad på Stamvägen på Teleborg i Växjö.
Han parkerade sin bil i närheten av mannens bostad, laddade sitt vapen och stoppade vapnet i en plastsäck för att det inte skulle vara synligt.
Sedan gick han hem till mannens bostad och sköt honom. Målsäganden avled av skadorna. Den 73-årige mannen greps av polisen dagen därpå på en campingplats i Tingsryd.
Den 73-årige mannen har erkänt att han sköt ihjäl mannen som var i 70-årsåldern. Han har även pekat ut platsen för polisen där han gjorde sig av med mordvapnet.
Följande bild träder fram av bakgrunden till mordet: den dömde mördaren hade i flera år ångrat och ältat en fastighetsförsäljning som målsäganden hade förmedlat åt honom 2017 och han kände ett starkt hat mot honom.
Mordet skedde exakt på dagen fem år efter att fastigheten hade sålts.
Tingsrätten pekar på att mordet inte var en stundens ingivelse från mannens sida utan att det låg en noggrann planering bakom det.
Han avfyrade vapnet i direkt anslutning till att målsäganden hade öppnat sin ytterdörr efter att han hade ringt på dörrklockan.
Den mördade mannen hade inte någon som helst möjlighet att ta skydd eller försvara sig. Brottet var en hämndaktion från 73-åringens sida och framstår som en ren avrättning, konstaterar tingsrätten.
Straffvärdet är så högt att fängelse på livstid har varit utgångspunkten vid straffmätningen, skriver tingsrätten.
Tingsrätten har också vid bedömningen av straffets längd vägt in gärningsmannens ålder, att han på grund av en psykisk störning hade nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande och att han har lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av brottet.
Med beaktande av alla dessa omständigheter bestämde tingsrätten straffet till fängelse i 16 år.