Av Cornelia Nilsson
TINGSRYD. Louise Andersson tog ett stort steg i somras när hon sa upp sig från sin fasta anställning för att satsa fullt ut på sin foodtruck. Den 1 juli rullade hon vagnen på Tingsryds gator i hopp om att ortsborna ville köpa bagels till lunch.
– Jag sa upp mig från min fastanställning, startade mitt företag Snack on Track och kunderna har varit så trevliga och stöttande och vill gärna hjälpa till, säger Louise full av tacksamhet.
Beslutet att starta företaget Snack on Track var impulsivt.
– Jag kände att jag ville testa något nytt. Det var läskigt, men samtidigt spännande att kasta sig ut.
Tillsammans med sin dotter drev hon foodtrucken under sommaren. En period fylld av möten med nya människor och mycket stöd från kunder och vänner. Nu tar hon en paus under höst och vinter.
Men att driva foodtrucken har inte varit helt enkelt. Den största utmaningen har varit att hitta bra platser att stå på. Kommunens rutiner har dessutom försvårat för Louise. När hon skrev på kontrakt för att stå vid stationen inne i Tingsryd visade det sig snabbt att verkligheten var betydligt mer komplicerad än hon hade väntat sig:
– Jag kommer dit och ska ställa upp mig, och frågar var jag ska stoppa in min kontakt till kylarna. Då pekar de på ett grått hus och säger att jag måste ringa Hallabro Elektriska för att de ska installera ett elskåp. Jag hade redan mat i kylarna som var tvungen att hållas kall – och mitt i sommaren hade de ingen möjlighet att komma just den dagen.”
När situationen blev både dyr och krånglig valde hon till slut att ställa sin vagn lite utanför centrum. Louise jämför med Karlshamn, där det är betydligt smidigare: där kan hon swisha ett nummer, kolla vilken plats som är ledig och ställa upp vagnen direkt.
– Om kommunen gjorde det lättare för hobbyhandlare att stå inne i Tingsryd, där det är mer rullians på folk, hade det kanske gått bättre för verksamheten.
Louise hade också önskat att det fanns starta-upp-bidrag även för den som redan har jobb, inte bara för arbetslösa. Alla inköp och uppstartskostnader gör det annars svårt att komma igång.
Vad är visionen för framtiden?
– Min vision är att utveckla verksamheten så pass att jag kan köpa en annan vagn som är lätt att köra runt med. Jag vill fortsätta driva foodtrucken för att det är roligt, och drömmen är att kunna leva fullt ut på både foodtrucken och cateringen.
Under hösten har hon öppet vid två tillfällen: under Kulturnatten den 8 november och på julmarknaden i Urshult den 28 november, där hon står utanför Smålands Sportfiske Butik och kanske även bjuder på en julspecial.
Cornelia Nilsson
