ALVESTA 2022-10-28 KL. 11:41

Magnus Lönn ställer ut på Alvesta Utställningshall

Av Josefin Petersson

Magnus Lönn ställer ut på Alvesta Utställningshall
Utställningen är en undersökande lek där vi klär av orden deras anonyma trycksvärtekostymer och ser efter vad som händer om man skriver med själva tingen. Foto: Pressbild

ALVESTA. Utställningen ORDSAKER är en konstutställning för barn och alla undra som undersöker och utforskar sambanden mellan ord, ting och verklighet. Orden är till för att beteckna olika delar av vår verklighet. Filosofer har i alla tider bekymrat sig för glappet mellan ordet och tinget eller verkligheten. Varför ser till exempel ordet skrivbord inte mer ut som ett verkligt skrivbord? I Ordsaker gör det äntligen det. Den här utställningen är en undersökande lek där vi klär av orden deras anonyma trycksvärtekostymer och ser efter vad som händer om man skriver med själva tingen.

Ett enkelt men åskådligt exempel: Om ordet J A G skrivs med nycklar och ordet D U med nyckelhål läggs till orden JAG och DU en dimension av vad nycklar och nyckelhål kan ge för associationer när de kopplas ihop med dessa båda ord. Tingen medverkar i framställningen av orden. Tingen spelar roller med bokstäverna: ”tingens teater”.

– Barns förhållande till bokstäver präglas av ett mycket konkret sätt att se och tänka. Vårt alfabet har genom sin abstrakta karaktär ställt till med problem för många barn. Ett exempel ger författaren P.C. Jersild i sin roman Fem hjärtan i en tändsticksask: ”Vad var det då som hakade upp sej? Jag tror numera att det har att göra med form och ljud. För mig var bokstäverna först och främst tecken som påminde om ting, alltså ett slags bildspråk. A såg ut som ett tak, C som en skära och G som en metkrok. Jag var så upptagen med att hitta liknande associationer för alfabetets samtliga tecken att jag helt enkelt inte fattade att det västerländska alfabetet har en annan grundprincip. Tag ordet HUND - vad har det för likhet med en verklig hund? Ingen alls. H:et liknar en piskställning, U:et en hästsko, N:et ramen till en trägrind och D:et en apelsinklyfta.”, berättar Magnus Lönn.

Konstnär Magnus Lönn är född i Örebro 1948. Åren 1974–2010 var han verksam som dramatiker och scenograf på Byteatern, Kalmar läns teater. Numera arbetar han som ord- och bildkonstnär och har skapat en mängd utställningar som undersöker gränslandet mellan bokstav, bild och ord, bland annat. Han har även gett ut böckerna Bråkstavsboken och Fantastikboken. Hans utställningar visas sedan 2008 på olika museer och konsthallar i landet.

Utställningen på Alvesta Utställningshall startar den 25 oktober klockan 9.30 då Utställningshallen gästas av en lågstadieklass från Prästängsskolan, sedan håller utställningen öppet fram till och med den 7 november.

Josefin Petersson