ALVESTA 2022-8-23 KL. 12:00

Ett rikt musikliv för Sven”Nu sjunger vi som en motionskör”

Av Hans Nilsson

Ett rikt musikliv för Sven”Nu sjunger vi som en motionskör”
Sven Rydgård kan se tillbaka på ett rikt liv med musik och undervisning. Foto: Thomas Edgren

ALVESTA. Ett rikt musik- och lärarliv har han haft, Sven Rydgård. Inte minst i egenskap av ledare för kören Rösträtt eller ansvarig för Alvesta Lucia. Nyligen blev han avtackad från Allbo Lärcenter efter att ha arbetat som lärare i Alvesta under 40 år. Men musiken fortsätter han med, till exempel som körledare för SPF-kören.
- Jag har varit körledare sedan 1978 för många olika körer, och SPF-kören är lite som en behaglig ”motionsgymnastik-kör” där vi sjunger mestadels allsång på svenska, säger han.

Sven Rydgård har haft ett finger med i mycket inom Alvesta kör- och musikliv, parallellt med att han arbetat som lärare i matte och musik, både vid Grönkullaskolan och vid Alvesta gymnasium/Allbo Lärcenter. Vid Grönkullaskolan hade han även tillvalsämnet ”musikteater” i ett tiotal år.
- Tiden som lärare på Grönkullaskolan, runt 20 år, upplevde jag som mycket positiv och jag hade bra kontakt med eleverna och fick vara med och utveckla deras musikalitet.
Alvestas mest kända kör; Rösträtt, tog Sven tog över efter Sten-Roger Elmgren, som de båda först en period drev tillsammans. Kören spelade genom åren in två lp-skivor och en CD och gav en hel del konserter i Sverige och utomlands. Men både före och efter Rösträtt har Sven både lett, sjungit med i och agerat kantor i många körer och kyrkor.

Som medlem i Alvesta teaterförenings styrelse har han genom åren bidragit till att många musikaliska föreställningar satts upp eller bokats in på Thalia.
Det senaste som engagerat Sven som sångare är Skogslyckans kammarkör i Växjö, som leds av Jonas Nilsson. Som han säger ”lite mjukare musik för mina öron”.
- Jag har aldrig varit någon avancerad sångare, utan har sjungit mest till husbehov. Jag är mer för vanliga traditionella sånger, gärna med bra text. Det ska vara roligt och behagligt att sjunga, påpekar han.

Innan Sven före sommaren blev avtackad från Allbo Lärcenter – för andra gången (!) – arbetade han deltid som lärare i matematik för vuxna.
- Det är svårt att få tag på mattelärare så det fanns en önskan att jag skulle fortsätta undervisa inom Gruv (grundläggande utbildning för vuxna) med matte (och samhällskunskap en termin) efter pensionen och det har bara varit kul. Men nu lägger jag det bakom mig.
I vår har Sven och SPF-kören – som är en del av SPF:s verksamhet i Alvesta - haft åtta framträdanden på olika platser i Alvesta och Växjö.
- Det är nästan bara låtar man blir glad av som vi sjunger– sällan vemodiga sånger, vi vill sprida glädje, både för oss själva när vi sjunger och gentemot publiken!
I höst väntar fler framträdanden för kören, som Sven tog över efter grundaren Gösta Andersson 2019.
- Vi ska bland annat göra en typ av musikquiz – någon i kören ställer en fråga, vi sjunger och publiken ska gissa saker! Det blir intressant.
I sommar har Sven vikarierat fyra veckor som kantor vid gudstjänster, begravningar och ”Musik i sommartid” inom Vislanda-Blädinge församling.

Nästa år fyller han 70 och han tänker givetvis fortsätta med musiken.
- Förutom traditionella svenska sånger gillar jag ”de tre B:na” – Bach, Bellman och Beatles!

Thomas Edgren


PRIO: SPF-kören är Sven Rydgårds senaste projekt. "Här sjunger vi bara glada sånger", säger han. Foto: Privat.Sven som dirigent. Vårkonsert med kören Rösträtt och musikkåren. Foto: Privat