VÄXJÖ 2022-11-19 KL. 10:00

Kvinnan vid stängslet på rättspsyk: ”Vidrörde någon med händerna”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En kvinna sågs nyligen eventuellt smuggla in något till en person på andra sidan stängslet till Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Händelsen uppmärksammades av en privatperson som tog bilder och David Wirdelöv på Rättspsykiatriska regionkliniken såg allvarligt på det.
- Sånt här väcker reaktioner, men det som hände var väldigt anspråkslöst. Hon vidrörde någon på andra sidan stängslet med händerna bara, säger han nu.

Kvinnan vid stängslet på rättspsyk: ”Vidrörde någon med händerna”
En skylt säger att det är förbjuden zon och att man inte får vistas i området. zONEN är bevakad – polis larmas vid överträdelse. Endast behörig personal äger tillträde. Foto: Privat


På bilderna som en privatperson tagit och som Lokaltidningen fick publicera syns det hur en kvinna står vid stängslet till Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och pratar med någon på andra sidan.
Det ser också ut som att hon sticker in något till en annan person. Enligt privatpersonen för kvinnan in något genom stängslet. Händelsen polisanmäldes och anmäldes till säkerhetsavdelningen på Rättspsykiatriska regionkliniken. Där påbörjades en utredning av händelsen.
- Ja, men händelsen genererar ingen vidare utredning, för i samband med en föranalys av detta såg vi att det inte sker något som innebär en risk, förklarar David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef på Rättspsykiatriska regionkliniken.
- Det är två personer, någon är på ena sidan av staketet och vidrör den andra med händerna med en lätt beröring. Jag vill däremot inte kommentera om de har en relation av något slag. Men det fanns ingen risk att det smugglades in något. Det fanns inte någon form av risk från någon av de två inblandade, slår David Wirdelöv fast.

En skylt säger att det är förbjuden zon och att man inte får vistas i området. Zonen är bevakad – polis larmas vid överträdelse. Endast behörig personal äger tillträde.
- Men det finns inget motsvarande till beivrande kopplat till skylten, säger David Wirdelöv.

När Lokaltidningen intervjuade David Wirdelöv om den här händelsen för ett tag sedan kommenterade han den med att det inte var någon tvekan om att den är misshaglig för verksamheten och att de ser allvarligt på incidenten.
Men så låter det inte alls nu.
- Det fanns ingen risk för verksamheten, det kvinnan gjorde var inte brottsligt. Men det kan väcka misstankar från personalen när någon närmar sig staketet så här. Det fanns personal som såg detta och det har väckt reaktioner. Man får göra så här som kvinnan, men varje sitiuation måste bedömas för sig, säger David Wirdelöv.
Han påpekar återigen att det är säkerhetsklass 3 som gäller för de intagna på Rättspsykiatriska regionkliniken där kvinnan var vid stängslet.
- Det är den absolut lägsta klassen inom rättspsykiatrin, förklarar David Wirdelöv.

hans nilssoN


- Det är två personer, någon på ena sidan av staketet vidrör den andra med händerna med en lätt beröring.. Men det fanns ingen risk att det smugglades in något, säger David Wirdelöv på Rättspsykiatriska regionkliniken. Foto: Privat- Det fanns ingen risk för verksamheten, det kvinnan gjorde var inte brottsligt. Men det kan väcka misstankar från personalen när någon närmar sig staketet så här, säger David Wirdelöv. Foto: Pressbild