VÄXJÖ 2022-7-8 KL. 18:20

Firar hundra år som förening

Av Thomas Edgren

KRONOBERG. Synskadades Riksförbund Kronoberg fyller hundra år. Det var 6 augusti 1922 som föreningen bildades vid ett möte hos Albert Pettersson på Bäckgatan i Växjö och den blinde folkskolläraren Knut Lindkvist valdes till ordförande. Nu släpps en bok; ”100 år av kamp i med- och motvind” som sammanfattar de hundra åren, skapad av Lena Nilsson, Växjö, med hjälp av personer i föreningen.

Firar hundra år som förening
Lena Nilsson, Växjö har varit redaktör för den nya boken om SRF Kronoberg. Foto: Privat.

- Det har varit mycket spännande att återigen få sätta mig in i hela historien om SRF. Inte minst att få träffa och intervjua äldre medlemmar om hur de som synskadade upplevt problem i sina liv och hur det i många fall blivit bättre med åren för synskadade. Boken innehåller många spännande personporträtt, varvat med händelser som varit viktiga och på olika sätt påverkat SRF Kronoberg, säger Lena.
Lena skrev även en bok som gavs ut i samband med föreningens 75-årsjubileum för 25 år sedan, och material ur denna bok har återanvänts och uppdaterats och fyllts på med saker som hänt de senaste 25 åren och med nya intervjuer. Tack vare att hon själv tidigare arbetat vid SRF:s rikskansli i Stockholm och även som redaktör för Taltidningen Kronobergsreflexen är hon väl insatt i livet och problematiken för många synskadade.
- Kronobergsreflexen var under många år en uppskattad och värdefull tidning med så kallad tilläggsinformation. Den skickades ut till medlemmarna på kassett en gång i veckan, berättar Lena.
A-sidan innehöll lättsamma reportage om människoöden, sevärdheter och mode. B-sidan, som Lena var redaktör för, bestod av kommunal information. Tidningen lades tyvärr ned 2008.
Den nya boken utkommer i dagarna, alltså lagom till jubileumsdatumet 6 augusti, och kommer både att säljas och ges som gåva till speciella personer.
- Jag har ägnat mig åt den här boken i olika intervaller sedan jag fick uppdraget i maj 2021. Det mest intensiva arbetet har pågått under vintern och våren och jag tycker att boken ger en bra bild av föreningen, dess utveckling och den intressepolitiska kampen för att förbättra synskadades villkor i samhället, summerar Lena Nilsson.
”100 år av kamp i med- och motvind” är en ny bok om Synskadades Riksförbund Kronoberg, som Lena Nilsson, Växjö, nu gjort klar.