NYHETER 2022-1-14 KL. 12:00

Vinst i årets första match

Av Josefin Petersson

Vinst i årets första match
Inför 2200 åskådare tog Växjö Lakers tre nya poäng efter vinst 4-1. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Efter ett uppehåll med Covid-19 var det under torsdags kvällen dags för match igen hemma i Vida Arena när Färjestad BK kom på besök. Dessutom gjorde flera spelare come back efter skador, Robert Rosén, Julius Nättinen, Arvid Lundberg och Janis Kalnins. Däremot saknades Juuso Vainio, Miika Koivisto och Hugo Gudtafsson. Utöver det gjorde den nya backen Michael Krutil sin första match i Växjö Lakers tröjan och stod för två poäng. I sin come back gjorde även Robert Rosén två poäng och det andra nyförvärvet Joel Kellman gjorde sina två första poäng i Växjö Lakers tröjan. Inför 2200 åskådare tog Växjö Lakers tre nya poäng efter vinst 4-1.

Det var ett ganska ringrostigt Växjö Lakers under den inledande perioden. Trots detta så är var det hemmalaget som presenterar sig först i målprotokollet. Det var Glenn Gustavsson som gjorde ett kanon jobb in i zonen efter pass från den nya spelaren Michael Krutil. Glenn Gustavsson gjorde en tvärrvändning efter han passerat bakom mål, där hittade han Joel Kellman som tog sig runt buren och hittade köksvägen in i Färjestads kasse. 1-0 kommer redan efter 3.27. Men utöver det var det inte någon speciell period, efter 9.51 fick Lakers ytterligare en chans när gästerna fick en utvisning, men där var det i stället Färjestad som skapade chanserna, bland annat två frilägen men Adam Åhman var tät i målet. Perioden fick däremot brytas i förtid då plaexiglaset gick sönder, skotten slutade 7-8 till Färjestad.

Därav inleddes den andra perioden med att spela klart de dryga tre minuterna som var kvar på den första perioden, där fick Växjö Lakers bästa tänkbara start och efter lite kaos framför Färjestads mål hamnar pucken hos en helt ren Robert Rosén, trots att han inte spelat på 11 matcher gör han ett av sina enklare mål i karriären då han i stort sett har öppet mål. Det målet registrerades efter 19.23 efter det första preioden och skotten slutade i stället 8-8 efter period ett och 2-0 till Växjö Lakers. Efter det drogs period två ingång och redan efter 5.52 ringer det återigen för Växjö Lakers när Michael Krutil hittar ett tyst skott från blålinjen där Emil Forslund tar jobbet framför mål och kan snyggt styra in 3-0. I slutet av perioden blir det lite svettigt när Lakers åker på 2 utvisningar, först på Robban och senare på Martin Lundberg. Men hemmalaget reder ut detta och går till sista periodvilan med en 3-0 ledning. Lakers vinner skotten i den andra perioden med 11-8.

Tredje och sista ronden blev inledningsvis en uppvisning från hemmalaget som inte ger gästerna mycket alls, vilket stoppade Färjestads försök att få upp sin fart. Efter 6.26 åkte Adam Ginning ut för en hakning och innan det hade gästerna fått klara av ett boxplay för för många spelare på banan. Lakers hade sina chanser i power play men inget går in. I stället är det Färjestad som reducerar efter 8.53 genom Martin Johansson som får trampa runt på vänster kanten och lägga in ett bra skott förbi Adam Åhman. Men det blev Färjestads enda mål. I slutet på perioden tog Färjestad ut sin målvakt och Robert Rosén fångade upp pucken i mittzon och gjorde det han är bäst på, skapa sig lite isyta, han lägger pucken bakåt till Pontus Holmberg som kunde fastställa slutresultatet till 4-1 efter 19.41. Sista perioden slutade 1-1 i mål och 8-8 i skott. Totala skottstatistiken vinns av hemmalaget med 27-24.

Nästa match för Växjö Lakers är på lördag den 15 januari när Linköping kommer på besök, matchen har nedsläpp 15.15.

Josefin Petersson