Klik venligst
NYHETER 2021-1-12 KL. 10:54

Växö Citysamverkan: ”Nu ser vi ljuset, något positivt är på gång”

Av Hans Nilsson

Växö Citysamverkan: ”Nu ser vi ljuset, något positivt är på gång”
- Cityhandeln i Växjö har klarat pandemin bättre än jag hade trott, säger Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare på Växjö Citysamverkan. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nu när vaccineringen mot covid-19 har kommit igång kanske handeln och krognäringen i city kan smittas på ett positivt sätt.- Det är en lättnad och ett hopp för oss alla att vaccinet är här, men bara nu folk inte går ut och trängs i butikerna och restaurangerna och glömmer bort att vara försiktiga, säger Nils-Petter Nilsson, vd på Växjö Citysamverkan.
Cityhandeln i Växjö har haft ett svårt år under 2020, men det kunde ha varit värre. När coronakrisen slog till i mars satte sig Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare för Växjö, med sina kollegor och tittade på olika scenarier.
- Vi räknade med de värsta scenarierna, vi var ju tvungna att förbereda oss på det värsta för att kunna hantera det. Man visste så lite om coronaviruset då i början, men vi såg ju att man stängde ned hela centrum i en del länder, säger Nils-Petter Nilsson.
- Men cityhandeln i Växjö har klarat pandemin bättre än jag hade trott. Det är fyra-fem butiker i city som har fått stänga under 2020, det kunde ha varit många fler.

De WiFi-mätningar som gjordes i centrum 2020 visade att det var ungefär 40 procent mindre folk i rörelse än under 2019. Men det innebär inte en minskning av försäljningen med 40 procent.
- Försäljningen i city har minskat under pandemin, men inte alls så mycket ändå. Folk har varit mer effektiva när de har handlat, de har handlat mer när de väl har handlat och de stöttar sina favoritbutiker genom att handla lite extra där, förklarar Nils-Petter Nilsson.
Hur julhandeln i Växjö city gick är oklart i skrivande stund eftersom Nils-Petter Nilsson inte hade fått in alla uppgifter.
- Men de handlare jag har pratat med säger att det har gått ganska bra, de håller näsan ovanför vattenytan i alla fall, och det är det viktigaste i det här läget. Det går inte skära guld med täljkniv nu, påpekar han.

Att vaccinationen har kommit igång kan få snabba positiva effekter på handeln, tror Nils-Petter Nilsson.
- Nu ser vi ljuset, något positivt är på gång. Det gör att vi orkar mer och får mer energi, och det gäller både näringsidkare och konsumenter.
- Men samtidigt är det för tidigt att börja leva som innan igen. Vi måste fortsätta hålla avstånd ett bra tag till och vara försiktiga och inte samlas många och trängas.
Nu kan det dessutom bli en ny pandemilag som i så fall träder ikraft den 10 januari och gäller till sista september 2021, om lagrådet godkänner förslaget.
Det skulle innebär att regeringen vid mycket allvarliga lägen får besluta om nedstängning av butiker, kollektivtrafik, shoppingcenter och annat som omfattas av pandemilagen.
Vad det kan få för följder för cityhandeln återstår att se.


hans nilsson