NYHETER 2021-10-15 KL. 15:40

Växjö skapar buffé för bin och humlor

Av Hans Nilsson

Växjö skapar buffé för bin och humlor
Växjös humlor ska få lättare att hitta mat. Kommuen vill anlägga omkring 3000 kvadratmeter ängsmark söder om badplatsen Kampen. Foto: Josef Pichler

VÄXJÖ. Ett stort område söder om Kampens badplats ska göras om till ängsmark. Det ska göra det lättare för Växjös bin och humlor att hitta mat och boplatser.
Växjö kommun håller på med en inventering av gräsområden i kommunen som kan göras om till ängsmark för att skapa bättre förutsättningar för bland annat humlor och fjärilar. Ett område som nu ska göras om finns söder om Kampens badplats.
– Det kommer att bli ett cirka 2 500–3 000 kvadratmeter stort ängsområde där vi kommer att så fröer samt plantera inhemska ängsväxter så som prästkrage, åkervädd, humleblomster, liten blåklocka, rödklint och gullviva. Marken kommer att skötas som ängsmark, vilket innebär att den får blomma under sommaren och gräset tas bort på sensommaren när växterna blommat över, säger Janne Kolehmainen, kommunekolog.

För att finansiera arbetet med ängsmarken har Växjö kommun ansökt om LONA-pengar. Det är ett pollineringsprojekt som drivs av Naturvårdsverket, de skickar pengarna till länsstyrelsen som i sin tur fördelar pengarna.
Växjö har ansökt om bidrag för ett tvåårigt projekt för att göra om området till vid Kampen till ängsmark.
Satsningen görs då pollinerande insekter så som bin och humlor har minskat drastiskt de senaste decennierna. Många arter har fått så pass försämrade livsvillkor att de hamnat på den så kallade röda listan. Där hamnar arter som riskerar att dö ut.

För att vända trenden satsar Växjö kommun på att göra om gräsmattor på kommunal mark till ängsmarker där de pollinerande insekterna kan hitta mat och boplatser.

Anders Jönsson