NYHETER 2020-6-18 KL. 16:20

Växjö sämst på trygghet

Av Hans Nilsson

Växjö sämst på trygghet
- Trygghet är en prioriterad fråga för oss. Vi har jobbat hårt med den här frågan en lång tid och vi fortsätter att göra det, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. När tidningen Fokus nu rangordnar Sveriges tryggaste kommuner hamnar Växjö sist i Kronobergs län.- Jag tar det här på stort allvar, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.
Fokus har gjort en ranking av vilka kommuner i Sverige det är bäst att leva i. En av de faktorer man har tittat på i rankingen är trygghet.
Man har tittat på förekomst av brott generellt. Brott mot kvinnor, stöld, sexualbrott, våldsbrott, skador orsakade av brott, fordonstölder och narkotikabrott och elsäkerhet.
När tidningen gör denna rangordning hamnar Växjö på plats 211 av Sveriges 290 kommuner. Växjö är därmed sämst av alla kommuner i Kronobergs län i Fokus ranking när det gäller trygghet.
- Det här är inte bra givetvis, det är en indikator på att vi inte kan vara nöjda trots att våra egna undersökningar visar att Växjöbornas upplevda trygghet ökar, säger Anna Tenje (M).
- Trygghet är en prioriterad fråga för oss. Vi har jobbat hårt med den här frågan en lång tid och vi fortsätter att göra det. I augusti inför vi trygghetsvärdar. Sedan ska man komma ihåg att om man jämför med andra städer med ungefär samma socioekonomiska struktur så ligger vi ganska bra till.
Bäst i Kronoberg på Fokus lista över de tryggaste kommunerna är Alvesta på plats 46. Sedan följer Älmhult, 48, Uppvidinge, 49, Ljungby, 78, Markaryd, 147, Tingsryd, 153 och Lessebo 159.
Etta på listan över de tryggaste kommunerna i Sverige är lilla Lekeberg i Örebro län i Närke med drygt 8 000 invånare. De tre lägst placerade kommunerna är samtliga i Skåne: Helsingborg på plats 288, Landskrona 289 och Malmö 290.

hans nilsson