NYHETER 2021-6-13 KL. 11:09

”Växjö kan vinna priset som Sveriges bästa stadskärna”

Av Hans Nilsson

”Växjö kan vinna priset som Sveriges bästa stadskärna”
Nils-Petter Nilsson, krönikör. Foto: Pressbild

Sveriges bästa stadskärna. Vad betyder egentligen det? Är det statistik som avgör? Att man kan påvisa kontinuerlig omsättningsökning, fler som väljer att bosätta sig i stan och att fler företag startar och frodas i city?
Kulturellt utbud, är det avgörande? Att det finns upplevelser och aktiviteter för alla att ta del av, stora som små, som gör att man skapar minnen för livet och får en relation till platsen?

Eller är det den med flest pokaler på hyllan som kan utnämna sig som bäst? Att man vinner hockey-SM, är Fairtrade certifierad, är Europas grönaste stad, har gastronomi i världsklass och ligger i framkant med digitalisering och forskning?
Kanske är det hur man faktiskt arbetar med varandra gällande stadsutveckling som avgör? Att oavsett hur långt staden kommit i sin utveckling så jobbar man tillsammans, skapar delaktighet och tacklar utmaningar gemensamt.

Svaret är självklart ja på alla dessa punkter, och så mycket mer. Få saker är så omfattande och sammanhängande som vad som faktiskt får en stadskärna att kännas bra. Kedjan är inte starkare än den svagaste länken, så det gäller att ligga i på alla fronter samtidigt för att skapa en plats som alla kan känna stolthet och tillhörighet till.

Växjö blev utnämnd till årets stadskärna i Sverige 2010, mycket tack vare att vi är jäkligt bra på jäkligt mycket. Vår bredd är vår styrka. Visst det är bara ett pris, men alltid kul att få bekräftelse på allas våran envisa strävan att hela tiden bli bättre.
Det har hänt otroligt mycket sedan 2010; och med allt det utvecklingsarbete som sker just nu och som stundar framöver i Växjö så känner jag verkligen att vår strävan är starkare än någonsin.

Så vem vet om det kanske är dax att ännu en gång rättmätigen krönas till Sveriges bästa stadskärna? Jag vädrar i alla fall vinst 2022!

Nils-Petter Nilsson,krönikör