NYHETER 2020-8-4 KL. 14:00

Växjö city - inget för dig med fågelskräck

Av Anders Jönsson

Växjö city - inget för dig med fågelskräck
Anders Jönsson

Det är lite av en Hitchcock-känsla när man ska försöka äta en lunch på en uteservering i Växjö city. De svarta flygfäna spänner ögonen i min kycklingrulle och tittar på den som någon som varit skeppsbruten i ett halvår tittar på en flaska vatten.

I staden jag kallar mitt hem, Kalmar, har vi fiskmåsar så det räcker och blir över till halva norra Europa. De är stora och extra aggressiva under juni månad när de fått ungar. De kan gå till anfall och visst är det obehagligt. Men det är inget alls emot den känsla kajorna i Växjö framkallar när de sveper ner med sina svarta vingar och spetsiga näbb och snuddar huvudet på en. Fågelskräck har jag inte, men obehagligt är det likväl.

I min ungdom var jag på semester med mina föräldrar i London. Förutom Big Ben, Buckingham Palace och fotboll är London välkänt för sina duvor. Dessa lite baktunga och lustiga fåglar kunde man få armarna fulla av om man köpte fågelfrön på Trafalgar Square, något jag var helt okej med och till och med kunde tycka var lite trevligt. Kajorna i Växjö är inte trevliga.
Jag är ofta i Berlin och i vissa stadsdelar där har gråsparvarna blivit lika tama som huskatter. Ställs det fram en brödkorg på en uteservering så kommer de fram, sätter sig i brödkorgen och börjar knapra i sig av brödet. Viftar man lite med handen så visst flyttar de sig, men de sätter ett par centimeter bort och tittar lite förnärmat på en. Det kan till och med vara lite mysigt om det bara är en eller två små fåglar. Kajorna i Växjö är inte mysiga.
Under ett besök på Bronx Zoo i New York flög det runt nästan helt tama blåskrikor. De kunde komma och sätta sig precis bredvid när man tittade på Bisonoxar, för att inte tala om när man fått en klassisk grillad korv med bröd i handen. Den tiggande blicken var nästan som en hundvalps. Blåskrikan är dessutom en mycket vacker fågel att titta på. Kajorna i Växjö är inte vackra att titta på.

För några år sedan försökte Växjö kommun att få bort kajorna från city genom att använda varningsläten som spelades upp ur två högtalare, man kan konstatera att verkningsgraden på den åtgärden inte varit hög…
Per Bengtsson, ägare till PM, sade tidigare i somras till P4 Kronoberg att problemet aldrig varit större än i år med kajorna. Att turister blir chockade över de mycket aggressiva fåglarna. Att kajorna varit ett växande problem under många år. Nu ska kommunen tillsammans med fastighetsägare och näringsidkare dra igång ett projekt till hösten för att ta tag i fågelproblemet. Jag hoppas verkligen att det lyckas. För att behöva använda halva lunchen till att försöka fäkta bort en kaja som tuggar på min ryggsäck är inget jag är pigg på att göra varje sommardag. Numera tar jag inte med mig ryggsäcken på lunchen, så ett problem löst antar jag…

anders jönssonkrönikör