NYHETER 2022-1-23 KL. 12:31

Växjö behöver fler familjehem

Av Thomas Edgren

Växjö behöver fler familjehem
Ingela Roos bor i natursköna Jät och har valt att bli familjehem åt en sexårig kille. Foto: Thomas Edgren

VÄXJÖ. Det behövs fler familjehem och fler jourhem. Svenskarnas intresse i att engagera sig i ideella saker har minskat både nationellt och internationellt. Detta noterar rekryterare Sara Ståhl som arbetar i Växjö kommuns familjehemsgrupp.
- Växjö kommun jobbar nu mer förebyggande med barn och deras familjer med fokus på att aktivera deras nätverk med nära släktingar och hitta lösningar på hemmaplan istället för att behöva placera ett barn. Men det behövs ändå familjehem som både kortsiktigt och långsiktigt kan ta emot unga, menar Sara Ståhl.

När ett barn behöver omhändertas kan hen placeras på ett HVB-hem (Hem för vård och boende) men det är givetvis bättre att ett barn kommer till en familj där hen kan få bo så familjeliknande som möjligt. För att få till en bra placering behöver det finnas ett antal utredda familjer att välja på när behovet uppstår. Man matcher barnets behov mot familjehemmets förutsättningar för miljö, boendeform, ålder, intressen och egenskaper.
Idag har Växjö kommun 74 barn i låg ålder och upp till 21 år, som bor i cirka 55 familjehem.

I Sverige har det blivit svårare att hitta föräldrar som vill ta hand om en extra ”familjemedlem”. Det krävs ju att man har ett stort engagemang för att hjälpa andra, har tid över och kan erbjuda ett tryggt hem. I dag är många upptagna med sina egna liv och aktiviteter och Sara och hennes kollegor märker att det ideella arbetet överlag har minskat i samhället.

Kommunen behövs alltså fler personer som ställer upp som familjehem. Att det finns tillräcklig plats i det nya hemmet är viktigt; barnet ska ha ett eget rum så att det får lite space, man ska vara trygg och stabil som person och inte vara rädd för att ha kontakt med barnets föräldrar och släkt.
Som familjehem tar man sig an ett barn/ungdom på lite längre sikt där barnet kan bli en i familjen. Familjehemmet får ett arvode och en omkostnadsersättning.
- Ett annat alternativ är att bli ett jourhem där du på mycket kort tid ställer upp på att tillfälligt ta emot ett barn. Där vistas barnet under tiden en utredning pågår, fortsätter Sara.

De som ställer upp som jourhem kan antingen göra det genom att ta ledigt från sitt ordinarie arbete och få ersättning för att enbart vara i ”stand by”-läge. Som ett jobb helt enkelt. Eller så kanske du är nybliven pensionär alternativt lever på ett sätt som gör att du då och då kan ta emot ett barn/ungdom en kortare period, allt från några dagar till några veckor.
För att ge en riktigt bra kvalitet på de ungas placering ger kommunen numera en utbildning för nya familjehem. Utbildningsdagar med åtta teman presenteras. På så sätt är man bättre rustad att hantera de situationer som kan uppstå och hur man då bör agera.

Vilka egenskaper tycker du är viktigast hos den som vill bli familjehem?
- Du ska tycka om att jobba tillsammans med människor; det blir många möten med personer i barnets nätverk och med oss handläggare på kommunen. Ett överskott på tid bör du ha och vara beredd på att omprioritera dina egna aktiviteter. Och sist men inte minst; du bör ha ett överskott av kärlek och kunna ge ett känslomässigt gott stöd till de som blir en del av din familj.

En av de som varit familjehem är Ingela Roos. I en naturskön miljö utanför Jät tar hon hand om en kille i sexårsåldern.
- Jag har inga egna barn och bor själv i ett hus här så jag kände att jag kunde göra en bra insats så här. Jag har arbetat som förskollärare och inom skolan i många år så jag har erfarenhet av barn och detta känns alldeles rätt, men jag funderade allt några år på det, menar hon.
Ingela har nu agerat som familjehem i 1,5 år. Hon har hela tiden en dialog med sin handläggare om utvecklingen och uppdraget.
- Det är utvecklande även för min egen del och jag lär mig nytt hela tiden. Jag vet att det finns ett slutdatum för placeringen men så länge jag behövs kommer jag finnas här, menar hon.
Ingela kör sin kille till skolan, till vänner och till olika aktiviteter precis som vilken förälder som helst. På fritiden gör de aktiviteter tillsammans och hjälps åt med att bestämma vad man ska göra härnäst.
- Det bästa med detta är den glädje man får tillbaka från honom!


Thomas Edgren