NYHETER 2021-9-22 KL. 15:00

Vaccinationsläget i Alvesta: 79 procent har fått sin första dos

Av Josefin Petersson

Vaccinationsläget i Alvesta: 79 procent har fått sin första dos
Andel av befolkningen i Alvesta kommun som är 16 år och äldre som fått vaccin till och med vecka 35. Källa: Nationella vaccinationsregistret. Foto: Grafik sammanställd av Newsworthy

ALVESTA. Här är de senaste siffrorna om hur vaccineringen mot covid-19 går i Alvesta kommun.

Totalt har 12 786 personer i Alvesta fått sin första vaccindos fram till vecka 35, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 79 procent av befolkningen födda 2005 eller tidigare har fått minst en dos. Det är en lägre andel än de flesta andra kommuner.

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. Därför var äldre först på tur i vaccineringen, som allt eftersom öppnat upp för alla åldersgrupper. I Alvesta kommun har 94 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos.

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha erbjudits minst en dos den 19 september. Det ursprungliga målet var att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram tre gånger. Från och med mitten på juli har alla vuxna i Sverige kunnat få vaccin.

Josefin Petersson