NYHETER 2020-3-4 KL. 08:56

Våra talibaner mot deras

Av Hans Nilsson

Våra talibaner mot deras
John Curovac, krönikör. Foto: Hans Nilsson

Allt tjat om klädsel. Att förbjuda heltäckande slöja av identifierings skäl i all ära. Men allt annat?! Som vanligt fastnar den lilla människan i petitesser.
Schal eller inte vem bryr sig? Representerar schal något? Vad? En religion? En kultur? En viss sorts terrorism? Är alla med keps hiphoppare? Alla med hatt cowboys? Är alla med sport BH per definition idrottare?
Schal är kanske bara ett klädesplagg precis som alla andra? Men talibaner finns överallt.
I Afghanistan och Sverige. Manliga och kvinnliga. Och de har så mycket gemensamt. Mycket mer än de tror. Mycket mer gemensamt än Du tror.

Alla sorters talibaner förtrycker den tredje parten. Den ena påstår att kvinnan inte kan klara sig utan dem och vill klä på henne. Den andra att samma kvinna inte heller kan klara sig själv och vill klä av henne. Och ingen av parterna verkar fråga ”The kvinnan” som jämlik part: vad vill Du egentligen?
Den enda skillnaden mellan talibanerna är att vissa talibaner är deras och vissa är våra. Vi ska koncentrera oss på de viktiga sakerna: hur gör vi Sverige bättre.

Det gör man med kunskap och hårt arbete. Respekt och handling. Balans och tillsammans, med betoning på ordet tillsammans.
För oavsett vad extremisterna tycker, religiösa, höger, vänster, miljö och feministiska så behöver vi varandra av olika anledningar. Vi kompletterar varandra trots våra olikheter.
Ingen människa är en ö har du säkert hört innan. Och det stämmer. Tänk om vi skulle lyckas bli egna öar utan att röra vid varandra? Utan att behöva varandra. Vilka ensamma öar vi skulle bli. Och vad uttråkade vi skulle bli. Tänk på att även om vi stör oss på varandra på grund av våra skillnader så händer det ändå saker.

Även att störa sig på varandra kan vara nyttigt och roligt. Stirra dig inte blind på plagg och andra petitesser för du kan missa det väsentliga som att de som stör sig på varandra kan vara mycket mera lika än de tror. Som våra talibaner och deras…
Post scriptum.
Som vanligt i livet, allt sker inom sin tid. När tiden är mogen händer saker. Som att föda barn. Med tid och tålamod kommer barnet till världen efter 9 månader. Försöker man skynda på mognadsprocessen, påtvinga saker, ja, det kan gå snett. Väldigt snett.