NYHETER 2020-5-10 KL. 16:14

Ulf Hedin(M): ”Handsprit och munskydd försvann från äldreboendena”

Av Hans Nilsson

Ulf Hedin(M): ”Handsprit och munskydd försvann från äldreboendena”
Det försvann handsprit och munskydd från äldreboendena i Växjö i mars när coronasmittan började spridas, förklarar Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Alexander Hall

VÄXJÖ. I mars försvann en hel del handsprit och munskydd på flera äldreboenden i Växjö kommun i samband med att coronasmittan började spridas. - Jag vill inte säga att det stals, men vi såg att det försvann och vi var tvungna att samla ihop det på ett lager för att säkerställa att vi hade tillgång till det, säger Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden.
Både Kommunal och Sverigedemokraterna anser att Växjö kommun borde ha agerat tidigare och mer för att få fram skyddsutrustning till personalen på äldreboendena och i hemtjänsten.
SD gjorde en skrivelse till omsorgsnämnden i slutet av mars för att få veta vad som då fanns i form av skyddsutrustning mot coronasmittan.
- Vi fick inga bra svar, vi är kritiska till att man inte gjorde mer tidigt och såg till att personalen på äldreboendena och i hemtjänsten hade adekvat utrustning som visir, munskydd, skyddskläder, handsprit och ansiktsskydd. Nu har man även släppt bakgrundskontrollen vid anställningar eftersom behovet av personal är så stort, det är inte bra, säger Pernilla Wikelund, ordförande för SD i Växjö och ersättare i omsorgsnämnden.

Ulf Hedin håller inte alls med SD och Kommunal i deras kritik.
- Jag förstår de som tycker att vi skulle ha gjort mer och varit snabbare. Jag vill inte peka ut någon och säga att det stals, men det försvann handsprit och munskydd från äldreboendena i mars, förklarar Ulf Hedin.
- Därför samlade vi ihop utrustningen från enheterna och placerade det på ett centralt lager på sjuksköterskenivå. Man fick vända sig dit för att få tillgång till skyddsutrustningen. Vi var tvungna att göra så och cheferna på enheterna hade inget val, de hade inget ansvar för det.
Ulf Hedin pekar också på att Växjö kommun har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer hela tiden, men att man som enskild kommun inte kan gå en egen väg i en så här stor fråga.
- Det hade inte varit hållbart om vi hade överutnyttjat vår utrustning i mars och sedan gått till staten och bett om att få mer när vi gjort slut på den. Nu har personalen på alla enheter den utrustning som motsvarar de regler som staten satt upp.
- Jag är djupt imponerad av vår personal i omsorgen som utsätter sig för en viss risk att bli smittad varje dag nu i jobbet, säger Ulf Hedin.
Han påpekar också att kommunen inte har slopat bakgrundskontrollen vid anställningar. Polisen tar registerutdrag på alla som anställs i kommunen, men det kan göras i efterhand om man inte hinner med innan anställning.

hans nilsson