NYHETER 2022-1-18 KL. 23:37

Trygghetsmätningen visar - Moheda tryggare men Vislanda är otryggare

Av Josefin Petersson

Trygghetsmätningen visar - Moheda tryggare men Vislanda är otryggare
Ola Severinsson är kommunpolis i Alvesta kommun. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Ungefär 65 procent av de som fick trygghetsmätningen har svarat. Trygghetsmätningen görs av polisen men det är ett sammarbete mellan polisen och kommunen när det gäller hur trygghetsmätningen används. Den används sedan som underag för att de ska veta vad de ska lägga krutet på i sitt arbete under kommande år, i detta fallet under 2022. Totalt sett har det blivit tryggare i hela Alvesta kommun, det gäller även Moheda om man jämför med förrra året, men det som sticker ut är Vislanda.
Sammantaget i hela Alvesta kommun så har problem indexet minskat från 1,88 till 1,56, siffran ska vara så låg som möjligt.

Ett av de områden som analyseras i Alvesta tätort är Rönnemyr, där har sedan förra året både bilar som kör för fort och buskörningar med mopeder minskat. Även att du är oroliga för inbrott i din bostad har minskat däremot har att vara rädd för att gå ute ensam sen kväll ökat jämfört med förra året. Totalt har problemindexet sjunkit från 2,44 till 2,0.

Trygghetsmätningen är ett tätt samarbete mellan oss och polisen, vi försöker hjälpa varandra för att skapa en ökad trygghet i kommunen.

Tittar man sedan vidare så har siffrorna även i Alvesta tätort sjunkit, förutsom att man känner sig otrygg utomhus sen kväll i västra Alvesta, om det säger kommunpolis Ola Severinsson så här.
– Andelen där är anmärkningsvärt hög tycker jag för man blir inte nedslagen i Alvesta om man går ut på kvällen men äldre vågar inte gå ut exempelvis och det är tragiskt tycker jag, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Alvesta kommun.

Tittar man sedan vidare på Moheda så har det totala indexet sjunkit från 2,19 till 1,53, mycket av det beror på insatserna som gjordes förra året mot ungdomsgängen i Moheda som körde A-traktor.
– A-traktorerna och ungdomsgängen som åkte runt med A-traktorer och bilar och sladdade, skrek, förstörde och sköt smällare och rev ner brevlådor var de stora problemen redan under 2019 och det påverkade framförallt siffrorna för 2020. Vi satte därför in åtgärder och vi tycker det är glädjande att det har minskat. I Moheda handlade det om åtgärder i form av samtal med ungdomar och föräldrar, säger Ola Severinsson kommunpolis i Alvesta kommun.
Om det blir bättre på alla andra ställen så är Vislanda är det enda stället som det inte blir bättre på. Där har problemindex siffran ökat från 2,25 till 2,38. Detta beror mycket på att missbruksproblematiken med narkotikapåverkade personer utomhus har ökat, även att man är rädd för vissa personer i det egna bostadsområdet. Dessutom har även oroligheten för att bli utsatt för brott och bli misshandlad ökat. Däremot har inte den totala anmälda brottsligheten ökat i Vislanda enligt polisen.
– Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag med ganska stor sannolikhet att det var en person som orsakade mycket av detta, han bodde i centrala Vislanda och han var utomhus väldigt mycket och var väldigt påverkad utomhus och skrämde upp vislandaborna. Jag menar att det var tack vare honom som de här siffrorna till stor del har blivit så mycket sämre nu. Han har flyttat från Vislanda så vi hoppas att den här siffran ska bli mycket bättre till nästa år. Men vi måste ju göra på samma sätt i Vislanda som vi har gjort i Moheda i form av samtal, vi bjöd exempelvis in allmänheten när det vara stora skadegörelser med glasrutor på Vislanda skolans matsal. Vi har även startat upp vuxna på byn i Vislanda, vilket hanlar om att öka vuxen närvaron i Vislanda, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Alvesta kommun.
– Vi såg att det stack iväg i Moheda i fjol och då gick vi in och gjorde lite olika insatser från kommunens sida i samarbete med med polis och andra organisationer, i år ser vi att det gett resultat, nu har vi samma typ av arbete framför oss i Vislanda i stället, ur kommunens perspektiv så handlar det om att ha en dialog med polisen om vad man kan göra för olika insatser, den ena parten klarar sig inte utan den andra, säger Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta kommun.

Josefin Petersson


Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta kommun. Foto: Maria Lindberg