NYHETER 2022-4-28 KL. 19:14

Trycket från medlemmarna fick MP att hoppa av

Av Hans Nilsson

Trycket från medlemmarna fick MP att hoppa av
Gunnar Nordmark (L), Magnus P Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C) och Jon Malmqvist (KD). - Vi känner oss peppade på att lägga fram en egen budget efter valet, säger Magnus P Wåhlin (MP). Foto: Therese Ekdahl, Växjö kommun

VÄXJÖ. Ett tungt skäl för att Miljöpartiet hoppade av den blågröna majoriteten i Växjö kommun är att man vill gå fram som en egen kraft och inte lägga en budget innan valet i höst. Men det är också ett starkt tryck från medlemmarna som har fått partiet att agera.
- Våra medlemmar tycker att det är besvärande att vi samarbetar med partier i Växjö som på riksplanet samarbetar med SD, ett parti som har nazistiska rötter. Jag håller med medlemmerna om det, säger Magnus P Wåhlin, gruppledare för Miljöpartiet i Växjö.

Sedan valet 2014 har Miljöpartiet ingått i en styrande blågrön majoritet ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Växjö kommun.
Men nu är det slut med det. MP meddelade nyligen att man överger de andra partierna och istället går till val i höst som en egen politisk kraft där man kommer lämna in ett eget budgetförslag för år 2023.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna fortsätter nu att styra kommunen. De går sedan till val tillsammans i höst med målet att fortsätta leda Växjö kommun.
- Våra långsiktiga prioriteringar att sätta välfärden först, ha en offensiv arbetslinje och en hög och hållbar tillväxt ligger fast. Det är prioriterat för oss att följa kommunens budgetprocess, så att medarbetare och invånare vet att det är ordning och reda i kommunen, säger Anna Tenje (M).

Magnus P Wåhlin tycker att det är en självklarhet för hans parti att göra så här.
- Den springande punkten är att våra samarbetspartier vill ha en budgetprocess redan i juni. Men vi inte vill binda upp oss i en budget för 2023 som läggs före valet, den vill vi ska läggas efter valet. Det meddelade vi de andra partierna redan i oktober förra året. Nu vill vi gå fram som ett eget parti och vara tydliga med vad vi är. MP är varken höger eller vänster, säger han.
- Vi känner oss peppade på att lägga fram en egen budget efter valet där vi satsar mer på klimatet och på att stärka välfärden. Sedan får valresultratet avgöra och då får man förhandla med andra partier för att skapa ett nytt styre i Växjö kommun, lägger han till.

I MP har man till viss del känt sig bromsade i klimatsamarbetet med de borgerliga partierna i Växjö. Nu vill MP bygga en ny majoritet efter valet i höst där man sätter miljö, klimat och social rättvisa i första rummet.
Det finns också ett missnöje från medlemmarna i MP med att deras parti i Växjö ingår i ett samarbete med M och KD, men även L. Det handlar om att de partierna på riksplanet gått in i ett närmre samarbete med SD.
- Det här är en del av förklaringen till att vi lämnar det blågröna samarbetet. För det är ett jättestort bekymmer för oss att de här partierna har gått i en mer konservativ riktning och samarbetar med SD. Det går inte skilja på det lokala och det nationella, förklarar Magnus P Wåhlin.
MP tappar nu alla sina ledande poster i kommunen som är arvoderade och platser i kommunens bolag, men man sitter kvar som ledamöter i nämnderna. Ett fyllnadsval till de poster som MP lämnar sker på kommunfullmäktige den 17 maj.


hans nilsson