NYHETER 2020-5-10 KL. 16:13

Tommy: ”Vi vill att det ska bli folkligt med bangolf igen”

Av Hans Nilsson

Tommy: ”Vi vill att det ska bli folkligt med bangolf igen”
- Man kan bli medlem i klubben för 400 kronor, och så får man spela hur mycket man vill under hela säsongen utan att betala något, säger Tommy Bergström, ordförande i Växjö Bangolfklubb. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Dragspel, dansband och bangolf. Där har vi något av det mest folkliga man kunde tänka sig i Sverige för inte så länge sedan, men folk söker sig inte längre till bangolfen. Det vill man nu ändra på i Växjö. - Vi vill komma tillbaka till det som var förr, då det var folkligt med bangolf, säger Tommy Bergström, ordförande i Växjö Bangolfklubb.
Den 1 maj öppnade bangolfbanan på Spetsamossen i Växjö för en ny säsong. Men det är ingen rusning till bangolfen i Växjö längre.
Annat var det för ungefär 20 år sedan. Då var det stekhett med minigolf i Växjö, eller bangolf som man numera säger.

Det märktes inte minst på Spetsamossens bana i Växjö. Som bäst var det 4 000 personer som spelade på Spetsamossen varje år och Växjö Bangolfklubb hade ett 50-tal medlemmar.
- Tyvärr är de siffrorna halverade idag, vi har 25 medlemmar i klubben och 2 000 som spelar på banan på Spetsamossen varje år. Det är en nedgång för bangolfen i hela landet de senaste åren. Familjerna och ungdomarna kommer inte och spelar i samma utsträckning som de gjorde förr.
- Det finns så mycket annan idrott som lockar idag som innebandy, hockey och fotboll och datorer och TV-spel, säger Tommy Bergström.
Tommy Bergström är själv en hängiven bangolfare sedan 25 år. Han minns den gamla goda tiden när Spetsamossen var fylld med folk hela säsongen från maj till september.
- Det var riktigt folkligt med bangolf för 20 år sedan. Vi vill förnya oss och få fler att bli intresserade så att det blir folkligt igen med bangolf i Växjö, vi måste det om vi ska överleva, säger han.

Tommy Bergström och klubben har en plan för hur bangolfen ska bli populär igen i Växjö, men den planen innebär en kostnad på 3 till 5 miljoner kronor.
För det är vad det skulle kosta att bygga en anläggning som går under namnet Minigolf Open Standard.
- Det är mycket pengar, men det finns bidrag att söka till det. Man spelar på konstgräs i Minigolf Open Standard och med hinder som stenmurar och sandbunkrar. Det ligger väldigt mycket i tiden och det har blivit populärt i andra städer. Vi hoppas att vi får plats med det på Spetsamossen intill bangolfbanan.
- Det blir inte av i år, coronasmittan stoppar de planerna. Men vi kommer nu att gå ut med ett erbjudande att man kan bli medlem i klubben för 400 kronor, och så får man spela hur mycket man vill under hela säsongen utan att betala något. Jag tror vi kan få minst 15-20 nya medlemmar i år på det viset, säger Tommy Bergström.

hans nilsson



- Vi vill förnya oss och få fler att bli intresserade så att det blir folkligt igen med bangolf i Växjö, vi måste det om vi ska överleva, säger Tommy Bergström, ordförande i Växjö Bangolfklubb. Foto: Hans Nilsson