NYHETER 2021-1-9 KL. 10:57

Thulin söker sina rötter i nya romanen

Av Hans Nilsson

Thulin söker sina rötter i nya romanen
I sin nya roman "Familjerna" går Birgitta Thulin tillbaka till sina egna rötter i trakten av Bromölla i Skåne. Foto: Hans Nilsson

ALVESTA. Birgitta Thulin i Alvesta har sin sjätte historiska roman ute nu. I ”Familjerna” går hon tillbaka till sina egna rötter i trakten av Bromölla i Skåne.
- Det är min första roman som inte utspelar sig i Alvesta eller Växjö, men berättelsen är så allmängiltig så den bör passa alla, säger Birgitta Thulin.
Den 72-åriga före detta läraren Birgitta Thulin har varit en produktiv författare av historiska romaner de senaste åren.
För fem år sedan, 2015, debuterade hon med ”Anklagad”. Sedan har hon levererat en ny roman varje år: ”Vägen till Växjö”, ”Lin, sobel och hermelin”, ”Ullhunden” och ”Gröna ögon”, som kom 2019.

De här historiska romanerna utspelar sig i trakten av Alvesta och Växjö har blivit populära i närområdet av Alvesta där Birgitta Thulin bor.
- Jag har fått höra att det har varit kunder på Alvesta Bokhandel som frågat om de vet när min nästa roman ska komma, säger Bitrgitta Thulin.
Nu har den kommit, den nya romanen, ”Familjerna”. Birgitta Thulins sjätte roman.
- Det är skönt när man är klar och känner sig nöjd, man går ju på högvarv när man jobbar med en bok. Nu kan jag slappna av, säger hon.
Den nya romanen utspelar sig kring sekelskiftet, 1900, i Bromölla och Ivösjön i Skåne.

Det är första gången Birgitta Thulin går utanför Kronobergs län i sina böcker. Nu går hon dessutom tillbaka till sin egen gamla hemtrakt.
Hon är född och uppvuxen i Näsum i närheten av Bromölla. När hon var 16 år flyttade hon till Kristianstad och sedan till Lund och Växjö för studier på universitet, därefter till Linköping där hon tog sin lärarexamen.
I ”Familjerna” speglas det hårda livet på landsbygden i trakten av Bromölla runt 1900 utifrån två familjers historia, där Ivön och Ivösjön är betydelsefulla för handlingen.
- Den ena familjen har elva barn och i den andra familjen dör pappan. Det är fattigt och svårt att hitta arbete, det är en brytningstid. Många unga män och kvinnor åker till Amerika, berättar Birgitta Thulin.
- Men sedan kommer industrialiseringen även till den här trakten och folk får jobb i fabriker istället för att jobba för bönder som ofta förtryckte dem.
Bland annat etablerade sig Ifö-verken i Bromölla, som numera heter Ifö Sanitär AB. Man började tillverka sanitetsporslin, som tvättställ och toalettstolar.
- Det är nog inte så känt, men det kom galizier från Ukraina och Polen och jobbade på Ifö-verken. Många av dem återvände till sina hemländer efter några år.
- Det här var en besvärlig tid för många, men berättelsen slutar lyckligt. Det gör alltid mina romaner. Det är feel good, det finns ett sug efter romaner som slutar lyckligt. Särskilt nu i coronatider, säger Birgitta Thulin.
HANS NILSSON



Birgitta Thulin i Alvesta har varit en produktiv författare av historiska romaner de senaste åren. Nu har den sjätte romanen, "Familjerna", kommit. Det är första gången hon går utanför Kronobergs län i sina böcker. Foto: Hans Nilsson