NYHETER 2020-9-13 KL. 14:09

Teaterföreningen laddar för hösten

Av Hans Nilsson

Teaterföreningen laddar för hösten
Den 9 oktober spelas "Bygdens söner" i Alvesta av Riksteatern/Östgötateatern. Det är en ömsint landsbygdskomedi. Foto: Pressbild

ALVESTA. Efter coronavåren laddar nu Alvesta Teaterförening för hösten med tre föreställningar i Folkets Hus. - Det känns jätteskönt, vi vill ju att det ska vara liv i vår förening, säger Ann-Cathrin Berger, vice ordförande i Alvesta Teaterförening.
När corona slog till i våras tvingades Alvesta Teaterförening att ställa in den sista föreställningen för säsongen i slutet av mars.
Det var ”Émilie & Voltaire” med Teater Kapija som skulle sättas upp. Nu när Alvesta Teaterförening kör igång igen i höst med tre nya föreställningar så är det just ”Émilie & Voltaire” som inleder säsongen på Thalia den 19 september.

En föreställning om upplysningstidens största kärlekspar, dramatikern och filosofen Voltaire och matematikern och fysikern Émilie du Châtelet.
Ann-Cathrin Berger, vice ordförande i Alvesta Teaterförening, är glad för att de slipper ställa in hösten. I nuläget är det högst 50 personer per föreställning i publiken som gäller, enligt Folkhälsomyndighetens regler.
- Det här blir ett litet test på hur det går med högst 50 personer i publiken. På Thalia finns det 290 platser och vi lämnar tomma platser och stänger varannan rad, och vi släpper in publiken så att det inte blir folksamling i foajén, förklarar Ann-Cathrin Berger.
Den 9 oktober spelas ”Bygdens söner” i Alvesta av Riksteatern/Östgötateatern. Det är en landsbygdskomedi om två kompisar som växer upp i en liten by. Den ene stannar i byn, den andre flyttar, men efter 25 år återvänder han till byn.

Hösten avslutas den 7 november med ”Så vill jag bli”, en konsertföreställning med Björn Afzelius musik där man får höra flera av hans kända låtar och anekdoter och tankar.
Däremot är komedin ”Tralala - om helvetet vi kallar livet” med Teater Allan som skulle spelats den 25 november inställd.
- Vi brukar ha en barnföreställning i januari också, men vi vet inte om vi kan ha det 2021. Vi har planerat det, men det är inte bokat. Däremot är det klart att föreställningen ”Britt-Marie var här” med Marianne Mörck kommer hit den 28 februari, berättar Ann-Cathrin Berger.
Alvesta Teaterförening har hamnat i den märkliga situationen att de inte har haft en ordförande sedan i mars då Roland Lindholm avgick på den posten.

En ny ordförande kan inte väljas förrän vid nästa årsmöte som är i mars 2021. Teaterföreningen får klara sig utan en ordförande tills dess.
- Valberedningen hade inget förslag på ny ordförande trots att man hade lagt ned mycket jobb på att hitta någon och jag tackade nej. Det finns fortfarande ingen som vill bli ordförande, säger Ann-Cathrin Berger.
- Roland Lindholm är svår att ersätta. Han lade ned otroligt mycket jobb på teaterföreningen. Men vi har delat upp arbetsuppgifterna i styrelsen och höstens program var ju dessutom redan spikat. Nu ska vi boka till nästa höst.


hans nilsson


Den 19 september är det premiär Alvesta Teaterförenings höstprogram med "Émilie & Voltaire" på Thalia i Folkets i Alvesta. Foto: PressbildHösten avslutas den 7 november med "Så vill jag bli", en konsertföreställning med Björn Afzelius musik där man får höra flera av hans kända låtar och anekdoter och tankar. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU