NYHETER 2020-5-18 KL. 14:35

Succé för friluncherna: ”Jättebra initiativ av kommunen”

Av Hans Nilsson

Succé för friluncherna:  ”Jättebra initiativ av kommunen”
Grimslövs Wärdshus är ett av de matställen som är med i Alvesta kommuns satsning på friluncher till gymnasieelever. Foto: Privat

ALVESTA. Kommunens satsning på friluncher till gymnasieelever för att hjälpa lokala matställen har blivit en succé, enligt Ola Agermark, näringslivsansvarig på Alvesta kommun. - Det här betyder en hel del för mig, det är ett jättebra initiativ av kommunen, säger Ingela Karlsson som har Grimslövs Wärdshus.
Politikerna erbjuder sedan den 14 april friluncher åt gymnasieelever för 67 kronor per dag på 14 lokala restauranger och livsmedelsbutiker i Alvesta kommun.
Det här är en satsning kommunen gör tills vidare för att hjälpa de lokala näringsidkare som serverar mat att överleva i coronakrisen.

De elever som är hemma i kommunen och studerar på distans får 67 kronor att handla mat för varje dag på de 14 matställena. Det sker via en app med en QR-kod som ”betalning”.
I Alvesta kommun är det 730 tonåringar som går på gymnasiet i städer som Växjö och Ljungby som berörs. Ola Agermark på Alvesta kommun har ringt runt till matställena för att se hur satsningen går.
- Alla jag har pratat med är mycket positiva, friluncherna till gymnasieelever är en succé. Restaurangerna säger att eleverna är trevliga och en del matställen kan ha 30 till 50 gymnasieelever per dag som utnyttjar den här möjligheten, berättar Ola Agermark.

Mellan 40 till 48 procent av eleverna hämtar i snitt mat varje dag, enligt Ola Agermark. Det innebär nära 300 luncher per dag.
- Näringsidkarna ser det här som ett extra tillskott att hjälpa dem igenom krisen och att de har fått nya målgrupper. En del ställen ser ju att eleverna kommer och fikar också. De upptäcker att det finns bra ställen i Alvesta.
Grimslövs Wärdshus är ett av de matställen som är med i den här satsningen. Ingela Karlsson, vd för åkeriet Speedy Budbilar i Vislanda, köpte värdshuset i Grimslöv och öppnade det den 27 januari i år för gäster igen efter att det hade varit stängt i fyra år.
Hon gjorde stora investeringar och hade stora planer. Förutom att det erbjuds fika i caféet i frukostsalen, dagens lunch, uthyrning av lokaler för möten, konferenser och andra evenemang finns det sju dubbelrum för bed and breakfast.

Det började bra, men så kom coronakrisen.
- Jag håller ut och jag vill inte tänka negativt, men alla bokningar av konferenser och uthyrningar av rum försvann. Så jag tappade kanske hälften av de intäkter jag hade hoppats på, men samtidigt har dagens lunch gått mycket bättre än jag hade förväntat mig, förklarar Ingela Karlsson.
- Vi har 60 till 80 dagens lunch per dag, och 15 till 25 av dem är gymnasieelever som nu beställer mat varje dag. Som mest har det varit 27 elever på en dag. Det här är inte avgörande för hur jag ska klara mig, men det betyder en hel del för mig och det är ett mycket bra initiativ av Alvesta kommun.
En del föräldrar kör sina barn till Grimslövs Wärdshus och hämtar maten. På det viset har fler vuxna i trakten också upptäckt den klassiska svensk husmanskost Ingela Karlsson serverar på värdshuset.
- De säger att deras barn har lärt sig att äta husmanskost, att de mår bra av det och är mycket piggare tack vare maten, säger Ingela Karlsson.

Markus Askmarken på Restaurang och Café Mango i Alvesta säger så så här:
- Vi är positivt överraskade, det blir en merförsäljning för oss som är behövlig. Man har nästan fått nya stamgäster då många av eleverna återkommer flera gånger i veckan. Vi är väldigt nöjda med att kommunen gör detta och ungdomarna är mycket trevliga och positiva när de kommer till oss.

hans nilsson