NYHETER 2020-11-8 KL. 19:39

Största satsningen någonsin på trygghet i Växjö

Av Hans Nilsson

Största satsningen någonsin på trygghet i Växjö
Gatubelysning ska upp i hela centrum, på utsatta gator som till exempel Sandgärdsgatan och Klostergatan. -Många vanliga Växjöbor och affärsinnehavare har önskat det, förklarar Eva Johansson (C), kommunalråd. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det senaste åren har rån, misshandel och stökiga ungdomsgäng skapat otrygghet i centrum i Växjö. Nu försöker Växjö kommun möta den ökade otryggheten med en satsning på 14 miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder i utemiljöer. Ökad gatubelysning är högsta prioritet.
- Det är den största satsning vi har gjort någonsin på trygghet i Växjö kommun, säger Eva Johansson (C), kommunalråd.
Centrum i Växjö har de senaste åren drabbats av flera personrån. Ungdomsgäng har gått in i butiker och stulit varor och trakasserat personal och kunder.
Knarkförsäljning och misshandel har skett på öppen gata, med ungdomar inblandade.

Bland annat har John Curovac på Ica Cityhallen slagit larm om detta flera gånger.
Men nu agerar Växjö kommun. Flera satsningar för att minska otryggheten och öka trivseln och attraktiviteten i Växjö city och i tätorterna är nu på väg att sjösättas.
Det är en satsning på totalt 14 miljoner kronor - den största någonsin på trygghetsskapande åtgärder som Växjö kommun står bakom.
- Vi har problem med ungdomsgäng i centrum. Ibland är det på Teleborg och andra stadsdelar. Men nu får vi ett överskott i år i budgeten och det är därför vi kan använda de här 14 miljonerna till detta att skapa mer trygghet och ta ytterligare krafttag, Eva Johansson (C), kommunalråd 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det är flera åtgärder på gång för att skapa trivsel och trygghet i utemiljöerna i centrum och i tätorterna i kommunen.
Bland annat kommer det ske renovering och upprustning av lekplatser, målning av övergångsställen, men framförallt ska gatubelysning sättas upp.
- Gatubelysningen är högsta prioritet. Det är många vanliga Växjöbor och affärsinnehavare som har önskat det, så det sätter vi igång med först och så fort som möjligt, förklarar Eva Johansson.

Belysningen ska upp i hela centrum, på utsatta gator som till exempel Sandgärdsgatan, Klostergatan och Storgatan och i parker.
- Man ska kunna känna sig trygg var man är går, sedan är det klart att man har ett eget ansvar också och att man inte ska gå ensam i en park om natten. Vi gör vad vi kan. Belysningen skapar en tryggare miljö.
- Det här är nödvändigt för att få ned brottsligheten och otryggheten. Det är väldigt viktigt att man kan känna sig säker och trygg när man är ute och går sent. Så det känns bra att vi gör detta, jag är nöjd, förklarar Eva Johansson och lägger till:
- Det är viktigt med attraktiva utemiljöer som ger invånarna och besökarna ett varmt välkomnande. Den fysiska miljöns utformning har stor betydelse, den skapar också förutsättningar för att bedriva näringsverksamhet.

hans nilsson


Växjö kommiun gör en satsning på 14 miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder i utemiljöer.- Det är den största satsning vi har gjort någonsin på trygghet i Växjö kommun, säger Eva Johansson (C), kommunalråd. Foto: Pressbild