NYHETER 2020-5-25 KL. 16:29

Sommarskoj viktigare än någonsin för många barn

Av Hans Nilsson

Sommarskoj viktigare än någonsin för många barn
Maria Magnusson, musikpedagog på Alvesta församling, är ansvarig för Sommarskoj och Frida Bengtsson kommer vara ledare i Sommarskoj i år. Foto. Alvesta församling

ALVESTA. Sommarskoj för barn är oerhört populärt i Alvesta. Samtliga tre veckor med 90 platser är fullbokade sedan ett bra tag, meddelar Alvesta församling. - Sommarskoj är nog särskilt viktigt för många av barnen i år i dessa coronatider, säger Maria Magnusson, pedagog på Alvesta församling och ansvarig för Sommarskoj.
I flera år har Alvesta församling ordnat med gratis Sommarskoj under tre veckor varje sommar för barn i åldern 8 till 11 år som är medlemmar eller som är barn till någon som är medlem i Svenska kyrkan och tillhör Alvesta församling.
Den här sommaren är det veckorna 25, 26 och 33 som gäller och det är 30 barn födda 2009 till 2012 per vecka som deltar.
Från och med den 5 maj kunde man anmäla sina barn till Sommarskoj. Redan efter några dagar var de totalt 90 platserna bokade.
- Sommarskoj är mycket populärt, det brukar bli fullbokat. I år sommar kommer ju inte familjerna kunna resa så långt antagligen, så Sommarskoj blir ännu viktigare för många barn, säger församlingspedagogen Maria Magnusson, som håller i Sommarskoj ihop med sex ungdomar som är ledare.
På Sommarskoj är man i Kyrkskolan i Alvesta på vardagar från klockan 9 till 14. Där bjuds det på fika och frukt och en enkel lunch.
Barnen får baka, leka, sjunga, spela teater, pyssla och vara utomhus väldigt mycket. Bland annat gör man en utflykt till Sjöatorp där det finns möjlighet till bad. Dessutom hålls det andakt med barnen.
- I sommar följer vi dessutom Folkhälsomyndihghetens riktlinjer med tanke på coronasmittan. Vi kommer vara i mindre grupper med barnen och vi kommer vara utomhus mycket, och jag kommer se till att hålla avståndet, förklarar Maria Magnusson.
hans nilsson