NYHETER 2020-7-28 KL. 10:00

Söker volontärer - hjälp utsatta att handla

Av Anders Jönsson

Söker volontärer - hjälp utsatta att handla
Växjö kommun söker nu fler volontärer som kan hjälpa de i riskgreupper att handla under den pågående pandemin. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. Växjö kommun söker efter fler volontärer för att hjälpa de i riskgrupper att handla under pågående Coronaepidemi.
- Vi vill underlätta för de i riskgrupperna att kunna stanna hemma, säger Marcus Widerberg, säkerhetssamordnare på Växjö kommun.

För någon månad sedan tog Växjö kommun över samordningen av volontärer från Röda Korset. Viljan att hjälpa de i riskgrupperna har varit stor, men de behövs alltid fler.
- Det är ganska många som anmäler intresse. Man kan välja att bara hjälpa till några dagar eller i veckor, berättar Marcus Widerberg.
Vad man gör som volontär är att hjälpa till med handling.
- Man får en lista med det som ska handlas, vilket man i dagsläget gör på Coop. Man handlar till en eller två personer åt gången och åker sedan hem med varorna till personen som beställt dem. De som beställer får sedan en faktura från Coop.
De som vill ha hjälp med handling kan ta kontakt med Växjö kommuns kontaktcenter och få hjälpa med handlingen varannan vecka. Just nu är det ganska många som har volontärhjälp genom kommunen.
- Det handlar om ungefär 40 personer just nu.

Som volontär hjälper man till att handla en eller två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar.
- Det är bra om man har tillgång till bil också, men man kan ju samordna och samköra mellan volontärerna också. Annars behöver man bara tid och engagemang.
Viljan att hjälpa har hittills varit stor. Ungefär 15 nya personer har anmält att de vill hjälpa till senaste veckan. Vill du bli volontär så kan du ansöka genom ett formulär på vaxjo.se.
anders jönsson