NYHETER 2021-4-3 KL. 14:55

Slutspelsstaden Växjö har vaknat

Av Hans Nilsson

Slutspelsstaden Växjö har vaknat
Carolina Toresson, krönikör. Foto: Pressbild

Våren har äntligen gjort entré, det blåser mildare vindar och slutspelsstaden Växjö har vaknat till liv.
Frågar ni mig är det kanske den absolut bästa tidpunkten på året när man går från kyla och mörker till att fyllas av energi tack vare solens strålar och ljusare dagar ihop med slutspelsvibbar från spännande matcher där det är vinna eller försvinna som gäller.

Efter mycket väl genomförda grundserier från Växjö Vipers i SSL och Växjö Lakers i SHL är det nu äntligen fullt fokus på slutspel.
Ännu en gång kan Växjö stolt gå under namnet ”slutspelsstaden” då man har två slutspelslag som sätter kommunen på idrottssveriges karta och bjuder på härlig vår-underhållning.
Genom ett samarbete mellan Växjö kommun, Växjö & Co, Växjö City, Växjö Vipers och Växjö Lakers färgar vi tillsammans staden blå och orange för att belysa slutspelet och kunna glädjas åt de sportsliga framgångarna.
I slutspelsstadens regi har vi gjort vad vi kunnat för att staden ska andas slutspel och engagera befolkningen trots begränsade möjligheter till att följa matcherna fysiskt på plats.
Klisterdekaler pryder skyltfönster, vimplar färgar Storgatan och tillsammans engagerar vi Växjö genom ett programlett frågequiz som man kan spela med familjen hemma i tv-soffan.

Våra grannar Växjö Vipers som är något före i agendan spelar i skrivande stund en spännande kvartsfinalserie mot SSL-topplaget Storvreta, en tuff utmaning som man antagit med bravur.
Efter en utdragen grundserie om 52 matcher inväntar Växjö Lakers klubbens sjunde slutspel där man inleder med spel hemma i Vida Arena lördagen den 10 april. I kvartsfinalserien är det bäst av sju matcher som gäller, där motståndarlag än så länge inte är klart.
Avancerar man väntar sedan semifinalspel om maximalt fem matcher. Den 1 maj går SM-finalserien bestående av sju matcher av stapeln. Det skulle potentiellt kunna bli en lång och härlig vår fylld av spänning och dramatik.
I helgen är det dessutom exakt tio år sedan Växjö Lakers en söndagseftermiddag i Örebro kvalificerade sig för spel i landets högsta liga som då hette Elitserien.

Tänk att det redan har gått tio (!) år sedan man följde Växjö Lakers i Hockeyallsvenskan på plats i Växjö Ishall, även kallad Lakerdome.
Vore det inte pricken över i:et att fira tioårsjubileum med ett SM-guld?
En rolig tanke som man knappt vågar tänka högt men det är väl ändå det som är tjusningen med idrott – att slitas mellan hopp och förtvivlan och att stötta sitt lag i med och motgång.
Senast Växjö Lakers lyfte LeMat-pokalen och stod som svenska mästare var 2018 och dessförinnan 2015. Om Växjö Lakers för tredje gången i klubbens historia ska stå som svenska mästare i maj, det återstår att se…

Hoppas ni hänger med oss in i ett spännande slutspel - GO VÄXJÖ!

Carolina Toressonkrönikör