NYHETER 2020-9-17 KL. 00:10

”Skjutvapen har ökat dramatiskt bland kriminella i Växjö”

Av Hans Nilsson

”Skjutvapen har ökat dramatiskt bland kriminella i Växjö”
Polisen har beslagtagit 17 skjutvapen i Växjö med koppling till Araby under 2019 och hittills 2020. Här sker husrannsakan i bil vid Operation Rimfrost i Araby i våras där man beslagtog skjutvapen. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisen har beslagtagit 17 skjutvapen i Araby eller med koppling till Araby under 2019 och hittills 2020. - Förekomsten av skjutvapen har ökat dramatiskt i de kriminella miljöerna i Växjö, men vi har också mer fokus på vapentips numera, förklarar Admir Smailagic, chef för polisens fokusgrupp i Araby.
Ett antal skjutningar har rapporterats i Araby efter den senaste tidens oro med mordförsök och gängkonflikter. Det är folk som har ringt till polisen och berättat om skjutningarna. Polisen har varit på plats och undersökt, men man har inte hittat några konkreta bevis på att skjutningar har ägt rum.
- Vi har inte hittat några skotthål i fönster och på fasader eller något annat som visar att det har skjutits. Men det finns ändå god anledning att tro att det har skett skjutningar i Araby och på andra platser i Växjö eftersom så många vittnar om det. På det sätt vi får veta det talar också för att det har skett skjutningar, säger Admir Smailagic.

Trots att det skjuts en del är det hittills inte så många som har kommit till skada vid skottlossningar i Växjö.
- Vi har kanske fem anmälda skjutningar per år i Växjö, men det verkar mest som att man skjuter upp i luften för att skrämma andra. Det har inte varit så många skjutna i Växjö, det var en på Furutåvägen på Teleborg i vintras och en på Kungsvägen 2019 som blev skjuten.
- Jag vet inte varför Växjö har så få skjutningar. Det kan vara att vi gör ett bra jobb ihop med kommunen. Vi är väldigt aktiva i ett tidigt skede av en händelse. Men de kriminella gängens gränser kan förflyttas när som helst. Om någon skulle skjutas till döds är det risk att vi får ett gängkrig med flera skjutningar i Växjö.

I den grupp som Admir Smailagic leder har man fokuserat på att beslagta skjutvapen med koppling till Araby vid husrannsakningar de senaste åren. Det har gett resultat.
- Förra året beslagtog vi tio skjutvapen i Araby eller i andra delar av Växjö och som har koppling till Araby. Hittills i år har vi gjort sju beslag av skjutvapen som har bäring i Araby. Det är vanligare med skjutvapen bland kriminella i Växjö än det var för tio år sedan, men vi har också mer fokus på de vapentips vi får nu än vi hade för bara fem år sedan, säger Admir Smailagic.hans nilssonPolisen har beslagtagit 17 skjutvapen i Växjö i Araby eller med koppling till Araby under 2019 och hittills 2020. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU