NYHETER 2022-4-23 KL. 18:00

"SD ändrade sig under galgen om de ukrainska flyktingarna"

Av Hans Nilsson


- Först sa SD att Sverige var fullt, sedan ändrade de sig under galgen när de upptäckte att det är ett enormt engagemang för de ukrainska flyktingarna, säger Gunnar Nordmark (L). Foto: Emelie Helldén

VÄXJÖ. Gunnar Nordmark - Liberalernas toppnamn i Växjö - har reagerat starkt på SD:s uttalande om att ukrainare är riktiga flyktingar som är lätta att integrera till skillnad från de flyktingar som kommit från Mellanöstern och Afrika.- Det är klart att det är lättare att integrera ukrainare, men att vara flykting handlar inte om att man är lätt att integrera. Man ska hjälpa människor oavsett religion och kultur om de är på flykt och har skyddsskäl, säger Gunnar Nordmark (L), ledamot i kommunstyrelsen.
Sverigedemokraternas tyngsta namn i Växjö, Christer Svensson och Pernilla Wikelund, gick nyligen ut i Lokaltidningen och förklarade att de anser att det är skillnad på ukrainska flyktingar och de flyktingar som kommit tidigare.
- Ukrainare är ”riktiga” flyktingar som vi ska hjälpa efter bästa förmåga, sa Christer Svensson, politisk sekreterare i SD i Växjö.

Det var efter ett uttalande av SD:s partiledare Jimmie Åkesson där han pekade på att Ukraina är ett kristet land med en kultur som är mer lik vår egen jämfört med klansamhällen i Afrika och Mellanöstern. SD-ledaren sa att Sverige är ett närområde och att det är mer naturligt att ta emot flyktingar från Ukraina.
- Självklart håller jag med Åkesson. Det tror jag alla gör förutom vänstern med S+V+MP. De missförstår det hela som vanligt, med flit, sa Christer Svensson.
- Sverige har lättare att ta emot ukrainska flyktingar. Merparten är kvinnor och barn. De är mer lika oss kulturellt och kan engelska, det ger andra förutsättningar att lära sig svenska och assimileras, förklarade Pernilla Wikelund, ordförande i SD i Kronoberg.

För detta fick de stenhård kritik av Magnus P Wåhlin i Miljöpartiet, Maria Garmer i Vänsterpartiet och Malin Lauber i Socialdemokraterna. Nu sällar sig även Liberalernas starke man i Växjö, Gunnar Nordmark, till kritikerna av SD.
- Det här är ren populism från SD. Först sa SD att Sverige var fullt, sedan ändrade de sig under galgen när de upptäckte att det är ett enormt engagemang för de ukrainska flyktingarna bland vanliga svenskar. Då var de tvungna att ta sig ur den fällan på något vis, säger Gunnar Nordmark.

Han anser att det inte är hur lätt det är att integrera flyktingar som ska avgöra om man låter dem få stanna i Sverige.
- Ukrainare har en bra skolutbildning och de påminner mer om oss än andra flyktingar. Men det spelar ingen roll när man bedömer skyddsskäl. Flyktingar är flyktingar oavsett religion och kulturell bakgrund. Har man skyddsskäl som flykting ska man få sin sak prövad här, slår han fast.

I helgen var det våldsamma upplopp med upprörda muslimer och kriminella nätverk i Linköping, Norrköping, Malmö, Landskrona, Stockholm och Örebro efter att den danske högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd att elda upp Koranen. Det kastades sten på polisen, flera polisbilar eldades upp och vid något tillfälle stals en polisbil av ligisterna.
Många debattörer och även SD anser att det är muslimer som inte har anpassat sig till det svenska samhället på grund av religion och kultur.
- De flesta muslimer är skötsamma medborgare som tycker att upploppen är fel. Men det finns krafter som utnyttjar islam i sina syften. Det var verkligen inte Guds bästa barn som var i farten. De måste ta konsekvenserna och ställas inför rätta. Fler poliser i yttre tjänst behövs och de ska ha bättre resurser.
- Men vi har misslyckats med integrationen. Vi måste vara fullständigt tydliga med att det är svenska lagar och regler som gäller här oavsett vad man tycker om det. Sedan måste vi komma åt utanförskapet genom att skapa en bättre skola, erbjuda kompletterande utbildningar och tänka mer flexibelt vid anställning. Man behöver inte kunna perfekt svenska för att jobba i industrin och i IT-sektorn till exempel, föreslår Gunnar Nordmark.



hans nilsson