NYHETER 2020-5-15 KL. 14:31

Scensommar inställt - går inte arrangera på säkert sätt

Av Hans Nilsson

Scensommar inställt - går inte arrangera på säkert sätt
Scensommar med gratis konserter, dans, nycirkus och teater under bar himmel har blivit en stor succé i Växjö och i länet de senaste åren - men i sommar kommer scenerna som här i Linnéparken att gapa tomma. Foto:Hans Nilsson

VÄXJÖ. Scensommar med gratis konserter, dans, nycirkus och teater under bar himmel för hela familjen har blivit en stor succé i Växjö och i länet de senaste åren - men i sommar kommer scenerna gapa tomma. Evenemanget ställs in på grund av coronapandemin.
Scensommar har varje sommar de senaste åren bjudit på ett stort och brett utbud av kultur på scener, bygdegårdar och i parker och vid sjöar inför tusentals personer totalt.

De första åren hölls det enbart i Växjö kommun. Men 2019 fick fler kommuner i Kronoberg ta del av konceptet när Region Kronoberg och Växjö kommun gjorde Scensommar till en regional företeelse.
Tanken var att man även i år skulle ha tagit Scensommar till övriga kommuner i länet. Men evenemanget ställs in i år.
Med de restriktionerna som råder anser Växjö kommun att det inte går att arrangera Scensommar på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Nu hoppas man på sommaren 2021 istället.
- Vi har in i det längsta försökt hålla tanken om Scensommar 2020 levande för att kunna sprida scenkonst till alla Växjöbor som kanske också har fått ändra sina sommarplaner på grund av Covid-19, säger Therese Johansson, projektledare för Scensommar.
- Det här är också ett sorgligt besked för alla föreningar, Region Kronoberg och alla andra kommuner i länet. Vi hade verkligen sett fram emot att göra detta tillsammans med dem, men vi hoppas kunna erbjuda ett fantastiskt Scensommar 2021 istället.
Ida Eriksson (M) ordförande för kulturnämnden i Region Kronoberg, hoppas att man kan ha det i ett mindre format för barn och unga i sommar inom barnomsorgen och anpassat efter rådande omständigheter.

hans nilsson