NYHETER 2020-11-7 KL. 19:18

Rosengren(M): ”IS-terrorister ska fråntas medborgarskap”

Av Hans Nilsson

Rosengren(M): ”IS-terrorister ska fråntas medborgarskap”
- Terroråtervändare i Växjö får inte en enda skattekrona, förtur eller annan förmån. Den rätten är förverkad, klargör Oliver Rosengren (M), ordförande i Nämnden för arbete och välfärd. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Moderaten Oliver Rosengren i Växjö vill ha mycket skarpare lagar när det gäller IS-terrorister i Sverige.
- Terrorister ska kunna fråntas medborgarskap och utvisas. I Nämnden för arbete och välfärd har vi beslutat att terroråtervändare i Växjö inte får en enda skattekrona, förtur eller annan förmån, säger Oliver Rosengren.

Den senaste tiden har medier rapporterat om att fyra svenska IS-kvinnor och nio barn är på väg till Sverige.
Kvinnorna ska ha tagit sig från Syrien till Turkiet. Minst två av kvinnorna ska ha smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i Syrien
Frågan om islamistisk terrorism blir rykande aktuell även med tanke på terrordåden i Paris och Nice i Frankrike och Wien i Österrike nyligen. En lärare i Paris blev halshuggen av en islamistisk gärningsman den 16 oktober efter att ha visat karikatyrer av profeten Muhammed på en lektion.

Den 29 oktober knivhöggs tre människor till döds, där en halshöggs, av en islamistisk gärningsman i ett terrordåd vid en katedral i Nice.
I Wien har minst fem personer dött och flera skadats efter den brutala terrorattacken den 2 november där ett okänt antal gärningsmän öppnade eld på sex olika platser i Wien. Ett av målen var en synagoga. En gärningsman dog, han var IS-sympatisör och hade ett fejkat bombbälte.

Oliver Rosengren (M) ordförande i Nämnden för arbete och välfärd, anser att ingen IS-terrorist hör hemma i Sverige och Växjö.
- Det finns sympatisörer i Sverige till islamistiska våldsbejakande rörelser. Jag kan känna en oro för att terrordåden nu kan inspirera de personerna i Sverige att göra samma sak här, säger Oliver Rosengren.
Han vill förändra lagen för att skydda landet.
- Fyra kvinnor som anslutit sig till den islamistiska terrororganisationen IS är på väg till Sverige. De behöver stoppas. Lagstiftningen behöver förändras, slår han fast.

Oliver Rosengren vill att terrorister ska kunna fråntas medborgarskap och utvisas, och att terrororganisering ska vara straffbart. Han vill även att terroranhängare ska kunna få fotboja och att deras barn ska omhändertas.
- Det är en särskild ondska att systematiskt förfölja och döda människor för deras religion eller sexuella läggning. Den som har valt mördarkalifatet har valt bort Sverige. Civilisation skiljer oss från IS-barbarerna, säger Oliver Rosengren.
- Sverige har en skyldighet att skydda hederliga medborgare från de som valt bort vårt land för att ansluta sig till en mördarsekt. De ska skämmas och hållas skyldiga för sitt beslut. Sverige kan aldrig vara hem åt terrorister. Är de här, ska de dömas, utvisas och inte återvända.

Nämnden för arbete och välfärd har redan agerat med tanke på eventuella återvändare av IS-terrorister till Växjö.
- Vad vi vet så har vi inga IS-terrorister som återvänt till Växjö. Men vi har ändå förberett oss och tagit beslut om särskilda riktlinjer för att säkerställa att deras rätt är förverkad när det gäller alla bidrag och förmåner, klargör han.




hans nilsson