NYHETER 2021-5-8 KL. 16:46

Rån vid stationen - Polisen: ”Det är tryggt för allmänheten”

Av Hans Nilsson

Rån vid stationen - Polisen: ”Det är tryggt för allmänheten”
- Rånet vid stationen är en isolerad händelse. Jag hävdar fortfarande att allmänheten och resenärerna kan känna sig trygga i stationsområdet, säger Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. - Stationen ska vara en trygg plats för resenärer och för allmänheten, och det är ingen fara för allmänheten vid stationen, försäkrade kommunpolisen Anette Östman Ottosson nyligen i Lokaltidningen. Men för några dagar sedan blev en person rånad på pengar av två gärningsmän vid stationen i Växjö.
- Det är en enstaka händelse. Jag hävdar fortfarande att stationsområdet är en trygg plats för allmänheten så länge man har ärliga avsikter. Den senaste veckan har det varit väldigt lugnt i området, förklarar Anette Östman Ottosson.

Lokaltidningen har i ett antal artiklar speglat den oro och otrygghet som funnits vid Växjö Station i flera månader.
Stora grupper av ungdomar i tonåren och vuxna missbrukare har samlats vid stationen på kvällar och helger.
Det finns rapporter om skadegörelse och slagsmål och att det säljs narkotika vid stationen och på Tegnérkyrkogården.
Anders Gustafsson, chef för fältgruppen på Växjö kommun, sa så här i Lokaltidningen nyligen:
- Vi har sett 12-åringar där, men de flesta är i högstadieåldern. Det är ingen lämplig plats för någon att hänga på, särskilt inte för ungdomar i den åldern.
Polisen är vid stationsområdet flera gånger om dagen för att styra bort ungdomarna, narkotikaförsäljarna och missbrukarna från området. Även fältgruppen och trygghetsvandrarna på kommunen är ofta på platsen för att hantera problemen med ungdomsgäng som stör ordningen vid Växjö Station.
För ett tag sedan kallades polis och ambulans dit på grund av en misshandel och en man i 35-årsåldern greps. Det uppstod en del stök med mycket ungdomar på plats där man var otrevlig mot ambulanspersonalen, enligt polisen.
Men samtidigt försäkrade Anette Östman Ottosson vid polisen att det inte är någon fara för allmänheten vid stationen.
Under natten till tisdagen skedde ett rån vid stationsområdet där offret ska ha hotats med våld. Anette Östman Ottosson anser inte att den händelsen förändrar bilden av att det är tryggt för allmänheten vid Växjö Stationsområde.
- Rånet är en isolerad händelse med en oklar bakgrund och med oklara uppgifter. Jag hävdar fortfarande att allmänheten och resenärerna kan känna sig trygga i stationsområdet, slår Anette Östman Ottosson fast.

Hon anser att det har blivit mycket lugnare och att det är mycket färre ungdomar som hänger vid Växjö Station tack vare en högre närvaro av polisen, fältgruppen, trygghetsvärdarna och bevakningsföretaget Avarn Security.
- Det är stor skillnad jämfört med hur det var för ett par månader sedan. Det säljs fortfarande narkotika där, men det är inte alls lika mycket som innan, säger Anette Östman Ottosson.

hans nilsson